top of page

ALSACE, FRANSA: GÜZEL YEMEKLERE KİM HAYIR DİYEBİLİR Kİ?


Bir seyahatte, güzel yerler görmek kadar beni keyiflendiren bir şey daha varsa, o da şüphesiz güzel yemekler yemek. Genelde, yeme-içme kısımlarını hep gezi rotalarının için versem de, Colmar ve civarı, hem Michelin rehberine giren çok sayıda restorana ev sahipliği yapması, hem de bunların erişilebilir olmasıyla gönlümde ayrı bir yer edindi. Michelin rehberi dediğimde zannetmeyin ki, küçük küçük şeyleri, büyük büyük fiyatlara yiyeceksiniz. Aşağıda bahsedeceğim iki restoran, yerel, gayet büyük porsiyonlarla ve normal sayılabilecek fiyatlarla Colmar’daki gününüzü şahane bir şekilde noktalamanıza vesile olacak iki yer.

Alsas’ı ünlü yapan, biliyorsunuz ki, sadece ‘Half timbered’ yani yarı ahşap olarak geçen ve her biri birkaç yüzyıllık olan ikonik evleri değil. Dünyaca bilinen ve her yıl binlerce turist çeken, Route des Vins olarak bilinen şarap rotası. Bölgenin bağcılık mirası, taa Roma imparatorluğu dönemine kadar uzanıyor. Bölgenin öne çıkan şarapları Riesling, Muscat, Pino Gris, Gewürztraminer, Pino Blanc, Sylvaner ve Pinot Noir. Bir tek Pinot Noir kırmızı. Diğerleri beyaz. Cremant d'Alsace ise köpüklü Alsace şarabı.


Alsas’da ne yiyelim? Geleneksel Alsace Mutfağı

Alsace aynı zamanda öne çıkan bir gastronomi bölgesi. Hem Alsace genelinde hem de Colmar’da Michelin yıldızlı restoranların ve Michelin rehberine giren mekanların sayısı hiç de az değil. Michelin rehberine giren yerlerde de uyguna doyurucu yemekler yenebilir.


Colmar restoran önerisi

Colmar için, iki tane birbirinden güzel restoran önerim olacak. Winstub La Petite Venise ve Chez Hansi.


Winstub La Petite Venise

Burası, Michelin 2017-2020-2021 rehberlerinde yer alıyor. Akşam 19:00 ve 20:30’a iki ayrı part şeklinde rezervasyon oluşturuyorlar ve mutlaka rez. şart. Biz telefonla aramak yerine, öğle vakti gittik ve akşam için yer ayırtabildik. Ama, siz noel dönemi giderseniz, o kadar rahat yer bulamayabilirsiniz. Winstub La Peitite Venise, Alsas’ın geleneksel mutfağını tadabileceğiniz, enfes bir restoran. Biz yediğimiz her lokmadan inanılmaz keyif aldık. Menüsünü de aşağıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz.

Ana yemekler sırasıyla, Boeuf gros sel ve Fleischnacka. Tatlılar sırasıyla, Moelleux au chocolat ve crema caramel.


Chez Hansi

Burası da Michelin 2017 rehberinde. Hem güzel yemekler yiyebilir, hem de Colmar’lı meşhur karakatürist Hansi’nin Alsas yaşamını anlattığı tatlış çizimlerini görebilirsiniz.

Biz burada yemek değil, güzel bir peynir tabağı ve arkasından krem brüle söyledik. Peynir tabağı da güzeldi ama krem brülesi ef-sa-neydii. Bizce muhakkak deneyin.

Chez Hansi'den güzel bir peynir tabağı (16 Euro) ve enfes krem brüle (8 Euro)


Bölgeye özgü tadabileceğiniz diğer tatlar
Choucroute
Choucroute

Choucroute garnie: Temelde lahana turşusu yemeği. İçerisinde sosis ve diğer tuzlu etler, şarküteri ürünleri ve sıklıkla patates kullanılan bir Alsas yemeği. Genelde domuz eti kullanılıyor. Restoranlarda insanların ne yediğine bakarsanız, en çok dikkatinizi çekecek şey muhtemelen bu yemek olacaktır.


Bibeleskäse
Bibeleskäse

Bibeleskäse: beyaz peynir, sarımsak, arpacık soğanı, krema ve patatesle yapılan, Alsas mutfağına ait bir yemek.


Backehoffe
Backehoffe

Backehoffe: bir çeşit güveç yemeği. Kuzu eti, domuz eti ve sığır etinin yanında havuç ve patates gibi sebzelerle servis ediliyor. Alsaslılar, bu yemeği genellikle Noel gibi özel günlerde pişirirlermiş. Yaz günü için bize denemek çok mantıklı gelmese de, kış aylarında güzel gider diye düşünüyorum.


Tarte Flambee: Alsas pizzası da denebilir. Dikdörtgen veya oval şeklinde çok ince bir şekilde açılan, üzeri bir krema ile kaplanmış bir çeşit yemek. Biz bunu Mulhouse'da raklet peynirlisi ve mantarlısı olmak üzere iki çeşidini denedik (Winstub Factory'de). Bize ağır geldi. Muhtemelen bizim seçimlerimizden dolayı öyleydi. Her şekilde, Alsas bölgesine geldiyseniz, deneyin.


Kugelhopf, Kruvasan, Pain au chocolat
Kugelhopf, Kruvasan, Pain au chocolat

Kugelhopf: Taç şeklindeki kekleri. Bizdeki kekler kadar tatlı değil. Daha ziyade ekmek-kek arası bir hamur işi. Colmar içinde gezerken bir fırında veya Colmar kapalı pazarında yiyebilirsiniz. Biz, hem Colmar kapalı pazarında hem de Strasbourg'da tren garına çok yakın La Gare'Mandise - Boulangerie de kahvaltımızı yaparken yedik. Sadece kugelhopflarından değil, yediğimiz her hamur işinden memnun kaldık.

Evde kugelhpf pişirmek isterseniz, bunları pişirebileceğiniz boy boy toprak kaplar da satılıyor. Alsas’dan alabileceğiniz güzel bir hatıra olarak değerlendirebilirsiniz.


Quiche Lorraine
Quiche Lorraine

Quiche Lorraine: Kiş-tart. Aslında bir başlangıç yemeği ama porsiyon büyüklüğü sebebiyle ana yemek olarak da sipariş edebilirsiniz. Biz bu kiş'ten Colmar kapalı pazarda yedik. (Citron et Basillic). Kiş+salata+espresso 10 Euro şeklindeydi (2024). Salatalıklı ve ton balıklı iki seçeneği domuz etsiz olanlardı. Biz ton balıklısından yedik ve oldukça da sevdik.


Pain d’épices
Pain d’épices



Pain d’épices: Bir tür tatlı ekmek- kek arası bir hamurişi. Fortwenger'den alabilirsiniz. Burası 1768'den beri bu kekleri yapan yer. Her şey paketli satılıyor. Colmar'dan Strasburg'a ve aradaki köylere kadar çoğu yerde dükkanlarını gördük. Kahve yanına güzel gidiyor. Gramaj gramaj fiyatları değişiyor. 200 gramı 4.2 Euroydu (2024).


Münster Peyniri: Alsas bölgesinden alabileceğiniz şeylerden biri de münster peyniri. Şarküterilerden paketli ve vakumlu bir şekilde satın alabilirsiniz. Mikrodalgada ısıtılarak yeniyor.


Bonus: Kahvaltı için mekan önerisi: Poulaillon
Poulaillon
Poulaillon'da kahvaltı

Colmar'da kahvaltı için, St. Martin kilisesinin yanındaki Poulaillon adlı bir fırına oturduk. Kruvasanı, Pain au chocolat'ı, pretzeli vs oldukça lezzetliydi. Kruvasanlar 1.30, münsterli pretzel 2.5 Euroydu.

Kahvaltı veya gün içi atıştırmalık için mekan ararsanız, burayı not edebilirsiniz.







Colmar ve civarı, bizi sadece gezip görme anlamında değil, yemek anlamında da dolu dolu doyuran bir yer oldu. Umarım, sizde bu öneriler sayesinde güzel yemekler yer, gezinizi keyifle tamamlarsınız.


Sevgiler,




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page