BARSELONA, İSPANYA: MADEM BÖYLE GÜZEL YEMEKLERİNİZ VARDI, NİYE SÖYLEMİYORSUNUZ?
- Meltemliyollar
- 6 Nis
- 9 dakikada okunur
Eşim Furkan’la bir seyahat planı yaparken, yemek konusunda en çok heyecanlandığımız iki ülke İtalya ve Yunanistan’dı. Artık bu listeye üçüncü bir ülke daha eklendi: İspanya. Gurme değiliz ama kalbimiz Akdeniz mutfağında atıyor. Özellikle de ağır et yemekleriyle dolu Orta ve Kuzey Avrupa mutfağı bana pek hitap etmiyor. Bir Kuşadalı olarak, bana hafif atıştırmalıklar, bol sebze ve taze balık verin yeter. İtalya’nın aperitivoları, Yunanlıların ve bizim mezelerimiz gibi, İspanya’nın tapas kültürü de kalbimizi fethetti. Güzel bir havada, yerel bir restoranda oturup yeni bir ülkede lezzetli ve hafif bir şeyler yemek, yanında yol arkadaşınla keyifli bir sohbet etmek… Sanırım hayatta bundan daha güzel çok az şey var. Barselona’nın lezzetli tapasları, bizim için bu anlamda yepyeni bir kapı açtı ve biz bu keşiften fazlasıyla mutluyuz.
Barselona’yı araştırırken sıkça karşınıza tapas, paella ve churros gibi yiyecekler çıkacak. Ben de kendi deneyim ve sorgulamalarımı göz önünde bulundurarak, size bu lezzetleri biraz daha açmaya çalışacağım.
Tapaslar
İspanyolların “tapas” dediği şey, küçük porsiyonlu atıştırmalıklar. Genelde barlarda ya da restoranlarda ortaya söylenerek paylaşılıyor. Aynı bizim meze mantığı gibi düşünebilirsiniz. Soğuk ya da sıcak olabiliyorlar. Ama her tapas restoranında her tapas çeşidini bulmak mümkün değil. Örneğin, meşhur bomba (bomba de la Barceloneta) isimli bir tapas var, ama biz sadece bir restoranda bulabildik. Patatas bravas, domatesli ekmek (pan con tomate) ya da kalamar kızartması gibi tapaslar daha yaygın; birçok yerde karşınıza çıkabilir. Ama bu her yerde bulabileceğiniz anlamına gelmez. Bu, bizim de oradayken fark ettiğimiz bir şey oldu. Bu yüzden, özellikle denemek istediğiniz tapaslar varsa, önceden karar verip gideceğiniz mekanın menüsünde olup olmadığına bakmak iyi bir fikir olabilir. Hatta bazen menüde olsa bile, o gün hazırlanmamış da olabiliyor. Bu bilgiyi cebe koyduktan sonra, bizim de denediğimiz ve sevdiğimiz, klasik tapasları anlatalım:

Patatas Bravas: En klasik ilk üçün arasına bu kesin girer. Küp küp kızarmış patatesin üstüne hafif acılı domatesli bir sos döküyorlar. Sıcak servis ediliyor. Patatesin her türlüsü güzel olduğu için, bu da gayet güzel. Hem Las fritas diye ayak üstü bir yerde, hem Colom restaurant'ta hem de Casa Jaime'de yedik. Hepsi de ayrı ayrı güzeldi.

Domatesli ekmek (Pan con Tomate): En klasik ilk üçün ikincisi de bu olsa gerek. Soğuk servis ediliyor. Ekmek/kızartmış ekmek üstü zeytinyağ, domates, sarımsak. Tahmin edebileceğiniz gibi bu üçlünün kötü olma ihtimali yok.

İspanyol omleti (Tortilla de patates): Bizim patatesli yumurtamız= ispanyol omleti. Bizim isim vermeye bile tenüzzül etmediğimiz yemeğe, adamlar İspanyol omleti demişler :) İspanyollar biraz daha cıvık pişiriyor. İki farklı yerde yedik, birinde bir dilim olarak diğerinde 4 dilim olarak getirdiler. Mekandan mekana değişiyor belli ki. Hem Casa Jaime'de hem de Bar Electricitat'ta yedik. Casa Jaime'deki daha güzeldi.
Ançüez (Boquerones en Vinagre): Bu, sanırım beni en çok şaşırtan tapas oldu. Hamsi/ançüez gibi bir balığın, hatta zeytinin içine tıkıştırılmış haliyle bir atıştırmalık olarak sunulması… Karadenizliler bunu nasıl İspanyollara kaptırmış olabilir, anlamak güç. Ama asıl şaşırtıcı olan: tadı harika. Sirke ve sarımsakla marine edilip, soğuk servis ediliyor ve inanılmaz hafif, ferahlatıcı bir lezzeti var. Soğuk servis ediliyor. Bir restoranda yemeseniz bile, marketlerde küçük paketlerde satılan versiyonlarını bulabiliyorsunuz.

Kalamar kızartma (Calamares a la romana/Fried squid rings): Sadece İspanyolların değil, Yunanların da bizim de klasik mezemiz. Hem Colom Restaurant da hem de Casa Jaime'de yedik. Casa Jaime'deki çok daha güzeldi.

Ballı patlıcan kızartması: Yunan'da kabak kızartması, İspanyollarda patlıcan kızartması. Güzel yapıyorlar. Bizde de yazın karışık kızartma yapılıp, domates sosu dökülüyor. Bunlarda pekmez-bal gibi bir şeyle yeniyor. Klasik akdeniz mutfağı işte. Severiz :)

Bomba (Bomba de la Barceloneta): Buna klasik tapas dendi, sadece bir yerde bulabildik. Dışı çıtır çıtır pane, içi kıymalı patates dolgulu bir top. Sıcak servis ediliyor. Biz oldukça beğendik (Yandaki fotoğrafta ikili toplar). Bar Electricitat'ta yedik.
Yengeç salatası (Ensaladilla de cangrejo): Soğuk tapaslardan biri. Servis eden kişinin önerisiyle aldık. Kötü değil ama aramam (Yandaki fotoğrafta üstüne 4 adet galate konmuş olan). Bar Electricitat'ta yedik.
Turşu-zeytin: Zeytin, İspanya'da oldukça sık tüketiliyor ve tapas sofralarında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda. Ama bizim alıştığımızdan biraz farklı şekilde hazırlanıyor; turşu gibi kuruluyor. Bazı yerlerde ançüezle doldurulmuş, bazı yerlerdeyse badem salatalık gibi malzemelerle birlikte, karışık turşu olarak servis ediliyor. Market raflarında bile onlarca çeşidini görmek mümkün. Biz de merak edip, birkaç çeşit konserve zeytin aldık. Hayatımda yediğim en güzel zeytini de, en kötü zeytini de burada yemiş olabilirim :)
Tapasları denediğimiz restoranları aşağıda yazdım, ama listemizde olup gidemediğimiz yerleri de sizinle paylaşmak isteriz:
Bar Ramon
Bodegueta
Pepa Bar a Vins
Bar Centric Raval
Bar Alegria
La Pepita
Bar Bodega Quimet Extra Bar
Paella
İlk yediğimizde bize biraz sebzeli bulgur pilavı hissiyatı verdi :) Temel olarak: alt kısmı sebzeli ve domatesli pilav, üstü ise etli ya da etsiz oluyor. Çoğu zaman tek kişilik fiyatını yazıyorlar ama genellikle minimum iki kişilik olarak sunuluyor. Bu da menülerde belirtiliyor. Geleneksel olarak, paella büyük aile yemeklerinde ya da arkadaşlarla yapılan buluşmalarda paylaşılarak yenirmiş. Biz Colom Restaurant'ta yedik. Markette pişirildiğini gördüğümüz de oldu, La Rambla'nın ordaki yemek pazarında gördüğümüz de oldu. Zaten İspanya'ya adım attıysanız, bundan yemeden olmaz. Deniz ürünü sevmiyorsanız, tavuk veya vejeteryan gibi alternatifleri de elbette var.
Sırasıyla, tavşanlı ve deniz mahsullü paella
Biz tek bir yerde deneyimledik ama gitmeden önce araştırıp bulduğumuz güzel paellacıların listesini sizinle de paylaşmak isteriz :)
Xiringuito Escribà
Can Fisher
7 Portes
Can Solé
Arrosseria Xàtiva
Not olarak şunu da belirtmek isterim. Paella öğlen, tapas akşam yenirmiş. Biz ikisini de akşam yedik. Bu bilgide burada böyle dursun.
Tatlılar
Churros (Xurros)
Önce bizdeki halka tatlısı gibi düşündüğüm, ilk ısırdığımda bu beklentimi karşılamayan ama devam ettikçe sevdiğim o tatlı: Churro. Bendeki ilk izlenimi bu olacak:) Görüntü olarak bizdeki halka tatlısını anımsatsa da, Churro'ların dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık. Hamur, sıcak yağda kızartıldıktan sonrasında üzerine şeker ve tarçın serpiliyor. Bir nevi lokma gibi, ama lokma kadar şerbetli değil. İsterseniz yanına ekstra sıcak çikolata da alıp, bandıra bandıra yiyebiliyorsunuz.
Dışı çıtır çıtır, içi yumuşak leziz churrolar
Churro için en önerilen yer, Xurreria Laietana idi. Bizim orada olduğumuz 5 gün boyunca mekan kapalı olunca burada deneyimleyemedik. ''La Nena'' adında, yorumlarını iyi gördüğümüz minik bir kafeye gittik ama orası beklentimizi karşılamadı çünkü taze değildi.(1 porsiyon churro 4 adet, 3 Euro, sıcak çikolata 4 Euro- 2025).
Bir gün, Barseloneta Plajı'na yürüdüğümüz sırada Tarih Müzesi'nin yakınlarında, seyyar yemek satıcılarının tezgah açtığını gördük. Bir tanesi de lokmacı gibi churro döküyordu, hemen sırasına girdik ve aldık. O gün iyi ki denk gelmişiz dedik çünkü taze ve sıcak yapılan churro'ların tadı hala damağımda :)

Krem Katalan (Crema Catalana)
Fransızların krem brülesi kuzeni, İspanyollarda Krem katalan. Aynı krem brüle gibi fırın kabında pişiriliyor, üstü yakılarak servis ediliyor. Colom Restaurant'ta iki tane söyledik, bir tanede hediye olarak kendileri ikram ettiler sağolsunlar. Sütlü tatlı, güzel, yenir.
Cheesecake- Jon Cake
Barselona yada İspanya'nın meşhur bişeysi olmamakla birlikte instagramla hayatımıza giren yerlerden biri. Akşam yemeğinden sonra Hilal'in ''İnstagram'da bir cheescake dükkanı gördüm, çok güzelmiş, hadi gidelim!'' demesiyle kalkıp geldiğimiz, kapısında 5 metre turist kuyruğu olan bir cheesecake'ciden bahsetmeye geldim: Joncake. Yerel değil, ama cheesecake yemek istediğinizde değerlendirebileceğiniz bir yer. Oturacak yeri yok, take-away. Kilo usulü satılıyor, göz kararı istediğiniz büyüklükte bir dilim kestirebiliyorsunuz. Biz klasik ve keçi peynirli denedik. Dilim başına 6 Euro ödedik (2025). Lezzetliydi.
Hilal cheesecake yiyeceği için çok mutlu. Barselona'da bir günü de böyle kapatıyoruz.
Torrons Vicens
Şehirde gezerken dikkatli bakarsanız, ister Sagrada Familia civarında olun ister La Rambla’da, gözünüze bir dükkan mutlaka ilişecek: Vicens Torrons Artesans. Merak edip içeri girerseniz, kapıda küp küp kesilmiş, çeşit çeşit tatlıların ikram edildiğini göreceksiniz. Alın ve tadına bakın, çünkü gerçekten hiç fena değiller.
"Bu tatlılar ne?" diye sorduğumuzda, yepyeni bir lezzeti tanımanın kapısı aralandı bizim için. Ana malzemeleri bal, şeker, yumurta akı ve bolca badem, fındık ya da diğer kuruyemişler olan bir tür şekerlemeymiş. İsmi Turrón. Kesilerek yendiği için kurabiye değil, şekerleme sınıfına giriyor. Bizdeki cezeryeye benziyor ama daha sert ve daha dolgulu. Genellikle Noel zamanı tüketilirmiş.
Torrons Vicens ise 1775 yılında, Katalonya’nın küçük bir kasabasında kurulmuş köklü bir aile işletmesiymiş. Şimdi bu zincir mağazalarında, yüzyıllardır İspanya topraklarında tüketilen bu geleneksel turrónları satıyorlarmış. Denk gelirseniz, girin ve yiyin. Eve getirmek için de güzel ve makul fiyatlı hediyelikleri var.
Biz nerede, ne yedik?
Restoranlardan bahsetmeden önce şu konuyu bir aradan çıkaralım: Bu İspanyollar cidden çalışıyor mu? Biz çözemedik. Restoranlar kısa süreliğine açık, bir gün açık, beş gün kapalı... Bu nasıl bir iş? "Siesta var, 12.00–14.00 arası kapalı" dediler, dedik ki tamam, ne güzel. Ama bazı yerler günde yalnızca 1-2 saat çalışıyor, bazıları haftanın çoğunu komple kapalı geçiriyor. Yani insanın aklına şu geliyor: Acaba biz mi çok çalışmaya alışmışız, yoksa bunlar mı “bugün de açmasam mı ya?” gibisine çalışıyor? Listemizde olup da beş gün boyunca bir türlü açık yakalayamadığımız mekanlar oldu. Bazılarına denk geldik, bayıldık ama ertesi gün gittiğimizde kapalı ve bi daha hiç açık yakalayamadık. O yüzden siz siz olun, bir yere gitmeden önce Google Maps’ten o gün açık mı, değil mi diye mutlaka kontrol edin. Yoksa aç karnınızla bir “kapalıyız” tabelasına bakakalabilirsiniz 😅
Kahvaltı
Kahvaltı için iki mekanı deneyimledik.
Patisseria Hofmann
Barselona'nın ünlü pastacı-fırıncısı. İnstagramın overrate ettiği yerlerden hoşlanmam ama burası ününü hakkediyor. Enfes kruvasanları ve pastalarıyla gönlümüzü fethetti. Kruvasanları uğruna, bu mekanı kahvaltı kategorisine koydum, ama oldukça orjinal pastaları ve kekleri de var. Biz kruvasanlarını daha çok beğendik, pastaları biraz pahalı geldi açıkçası. Oturma yeri yok, take-away. 4 kişi olduğumuz için nerdeyse tüm kruvasan çeşidinden denedik. Ben en çok sadesini ve maskarponlusunu sevdim. Kruvasanların fiyatları 2.20 ile 4 Euro arasında değişiyordu (2025). Pastaları 9-10 Euro bandındaydı.
Bir öneri: Sabah buradan kruvasanınızı kahvenizi alın, Ciutadella parkında göl kenarına gidip, kahvaltınızı edin :)
Bo&Mie
Paris'te keşfettiğimiz Bo&Mie'yi Barselona'da, evimizin yakınında gördüğümüz an, anladık ki, sabah kahvaltılarımızın uğrak noktası burası olacak. Ziraa, Paris'teki kruvasanlarının lezzetini tekrar anlatmaya gerek yok. Buradaki şubesi maalesef Paris'teki gibi güzel kruvasanlar yapamıyor. Ama oldukça lezzetli sandviçleri ve tostları var. 5 günün 3 günü kahvaltımızı burada çeşitli sandviçlerle yaptık. Oturma yeri az da olsa var. Sagrada Familia civarında, bir sandviç bir kahve ile kahvaltı için burayı öneririm. Giderseniz, benim içinde keçi peynirli ballı bir sandviç vardı, sıcak servis edilen. Ondan yiyin, çok güzeldi :)

Öğle ve Akşam yemeği
Barselona'ya geldiniz neler yiyebilirsinizi yukarda konuştuktan sonra, sıra biz neyi nerede yedik ve yorumlarımız nelerdi kısmına gelelim.
Can Paixano
And, Oscar goes to Can Paixano. Kendileri Barselona'daki star restoranımız. Tapas restoranı olarak geçiyor, ama yukarıda konuştuğumuz klasik tapaslardan ortaya sadece sirkeli ançüez, bebek enginar ve zeytin/turşu olanını alabiliyorsunuz. Buranın meşhuru kendi yaptıkları enfes hamburgerler (kendileri buna hamburger değil, sandviç diyorlar). Etli var, tavuklu var, ortaya güzel bir de Cava'nızı söyleyin, ve sonra da bana teşekkür edin :)
Oturma yeri yok, ama içerde masa başında ayakta yiyebiliyorsunuz. Burgerler 4-5 Euro bandında, ortaya tapaslar 2-3 Euro arasında, 1 şişe Cava 9-10 Euro bandıydı (2025).
Barselona'daki ilk akşam yemeğimizde buraya geldik. Ve dönüş gününe kadar bir daha açık denk gelemedik. Barselona'ya tekrar gitsek, ilk gideceğimiz yer şüphesiz burası olurdu.
Casa Jaime
Barselona'daki ikinci favori mekanımız da burası. Yemekleri lezzetli, Sangria'sı bol, mekan keyifli. Daha ne olsun. Çok övmeyeceğim. Yolunuz düşerse, güzel bir havada dışarıda oturmanızı gönülden tavsiye ederim. Mekanda çalışan bir de Türk'e rastladık, yemek seçimlerimizde bize yardımcı oldu, sağolsun. Kalamar kızartmasını ve patatas bravasını özellikle çok beğendik. Yedikten sonra onlardan ikinci tabakları da söyledik :) Ana yemek olarak yediğimiz P. Ximenez sos ile pişirilmiş dana eti: 18.95 Euro; Chimichurri soslu dana eti: 12.95 Euro idi. Tapasların fiyatları aşağıda, ikinci fotoğrafta.
Colom Restaurant
Turist eğleme yeri. Kötü diyemem. Saatten bağımsız çeşit çeşit Paella bulabileceğiniz, bir çok tapas çeşitini deneyebileceğiniz bir fiyat/performans restoranı. Genelde turistler olduğu için garsonlar da güler yüzlü ve eğlenceli servis yapıyorlar. Fiyatları da makul. Mgor adında bir garson, akşam boyunca hem bize servis yaptı, hem sohbet etti, hem de yemek sonunda içecek ikram etti. Hem lezzetli yemekler yedik, hem keyif aldık. Ayrıldığımızda da yüzlerimiz gülüyordu. Bizim için yeterli. Yediklerimiz aşağıda ikinci fotoğrafta, ve dört kişi toplam 86.70 Euro hesap ödedik (2025).
Bar Electricitat
İnstagram hikayelerimde bilerek bu mekandan hiç bahsetmedim ama Şeyma Subaşı'nın da dediği gibi ''Burası daha intimate bir yer''. O yüzden burada yorum yapacağım (Tek farkı ben burada bir kuruş dahi almadan anlatıyorum :D).
Şimdi öncelikle şu ''lokal yer'' konusunu bi konuşalım. Gitmeden önce bir gezi bloğunda, ''ayy şöyle lokal yer, böyle elmas, böyle mücevher, şehrin en iyi tapasları'' gibi ifadeler görüp notlarıma yazmıştım. Yukarıda bahsettiğim, İspanyolların açık olmayan restoranları yüzünden, burayı bulduk. Dedik ki, ''Ee önermişler burayı da, akşam yemeğimizi de burada yiyelim madem''. Arkadaşım! Lokal mi lokal, eyvallah da, Türkiye'ye turist olarak gelen birini lokal diye kıraathaneye yollamakla aşağı yukarı aynı şey. Abartmıyorum, İSPANYOL DAYILARLA birlikte akşam yemeğimizi yedik. Tabaklarımız, çatallarımız geldi. Benim canım arkadaşım Hilal tabağı evirdi, çevirdi, ''Ay bunlar çok pis'' dedi, o söylendikçe biz huylandık. Siparişi iptal edip, kalkalım bari derken, siparişlerimiz geldi oturduk, kaldık.
Siparişlerimiz şöyleydi: Bomba (3 Euro), domatesli ekmek, ispanyol omleti (6 Euro), yengeç salatası (4.5 Euro), zeytin (2 Euro) ve 1 şişe vermut (14 Euro). Lezzetlerine gelirsem, onlara söylecek kötü sözüm yok, inanın. Güzel yani. Bombası güzeldi, vermutu şahaneydi. Sonuç olarak lezzetliydi. Bizi huylandıran nokta, hijyen konusu oldu. Çünkü gerçekten 'Temizdi' diyemeyeceğim. Bi de gerçekten turistik olmadığı için, sipariş verirken de derdimizi anlatırken de biraz zorlandık. Biz derdimizi anlatamadıkça, akşam atıştırmalıklarını yiyen İspanyol dayılarda bize ters ters baktılar.
Lokalse, Casa Jaime'de lokal bir yerdi, oradaki tek turistte bizdik. Orada oturanlarda bizim gibi 30-40 yaş grubuydu. Bar Electricitat'a lokal diye bizi 70+ amcaların arasına gönderdiler aa dostlar!
Neyse, sonuç olarak burası bize lezzetli bomba, enfes bir vermut ve hijyensiz bir ortam sundu. Tabi bu yorumumda, Hilal'in durup durup ağzını eğmesi de bi etken olmadı desem yalan olur. Belki gündüz vakti, daha kalabalık bir ortamda, atıyorsa masalarını dışarı, dışarda oturması daha keyifli olurdu. Bizde bıraktığı hissiyat biraz nahoş oldu. Tamamen kişisel tecrübe.
Genel itibariyle biz Barselona'da güzel gezdik, lezzetli yemekler yedik, unutulmaz anılar biriktirdik. Gezi ve yemek rehberi bir arada çok uzun olduğu için, gezi rehberini de ayrıca hazırladım. Barselona gezi rehberine şu linkten ulaşabilirsiniz.
Umarım, Barselona sizin için de her anlamda ağzınızın tadıyla seyahat ettiğiniz bir gezi olur :)
Sevgiler,
Meltem
Şubat, 2025
Comments