top of page

COLMAR, ALSACE, FRANSA: ÜZÜM BAĞLARI VE MASALSI EVLERİN ARASINDA UNUTULMAZ BİRKAÇ GÜN

Güncelleme tarihi: 11 Ağu

Colmar, Haziran-2024


Yıllarr yıllarrr boyu bekledim seni güzel rota, yıllarr yıllar hayal ettim. Seni beklerken arada Bavyera Romantik Yolu tamamladım, seni beklerken Urla Bağ Yolu’nu gezdim de sen gelmedin. Derken, geldin çattın işte. Yolumu düşürdüm sana bir şekilde. Böyle romantik bir girişi Alsas hakketmiyorsa, neresi hakkedebilir ki? Km’ler boyu üzüm bağları ve masallardan çıkma evlerin arasında bir eşsiz rota. Nesin sen, aşk mı?


Efendim, Alsas’ın hakkettiği bu romantik girişten sonra, biraz bölgeden bahsedelim. Alsas dediğimiz bölge, Mulhouse’dan başlayıp, Strasbourg’a kadar uzanan, içine irili ufaklı köyleri, kasabaları ve şehirleri alan, nefis bir bölge. Colmar, bu bölgenin starı desek de, gerek Strasbourg, gerek civar köyler, birbirleriyle yarışacak güzellikte.


Bölgeyi ziyaret etmek için en popüler zaman Christmas zamanı olsa da, bu dönem de her yerin çok kalabalık olacağını ve kalacak yer bulmanın zor ve fahiş fiyatlı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Yine de süslemeleriyle Colmar ve Noel başkenti Strasbourg’un bu dönemde masalsı olacağını hayal etmek zor olmasa gerek. Biz ucuz uçak biletimizi Haziran ayında bulduğumuz için, yolumuz Haziran 2024’te buralara düştü.


Alsas'a Türkiye'den nasıl ulaşmalı?

Colmar'a Türkiye'den direkt uçuş yok. En makul yol, Basel'e gelip, Basel'den 1 saat civarı bir tren yolculuğu ile gelmek. Pegasus'un kampanya dönemlerinde Basel'e uygun uçuş sıklıkla oluyor. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.


Alsas Rotasını yaparken ne kadar zaman ayırmalı, nerede konaklamalı?

Rota için, 3 gece 4 gün yeterli. Genelde 2 gece Colmar, 1 gece Strasbourg şeklinde kalınması öneriliyor. Biz ise, Strazbourg’da otel fiyatları yüksek olduğu için 3 gecemizin üçünü de Colmar’da kalarak geçirmeyi tercih ettik. Colmar tren istasyonuna yürüyerek 10-15 dk konumda bulunan Ibis Budget Colmar Centre Gare otelde kaldık.


Alsas rotasında araba kiralamaya gerek var mı?

Alsas’da köy ve kasabalar arası gezerken, araba kiralamak şüphesiz işlerinizi kolaylaştıracaktır. Biz, araba kiralamayı tercih etmedik. Strasbourg-Colmar-Mulhouse arası zaten tren var. AMA, köylere gitmek için yola KATIRLARLA devam edeceğiz, şaka şaka, otobüslerle. Çünkü, ufak tefek bu köylere giden bu yollara demiryolu döşememişler. Halledicez arkadaşlar, rahat olun otobüslerle de ben size yönünüzü bulduracağım, don’t worry.


Colmar içinde gezerken zaten ne arabaya ne de başka bir toplu taşımaya ihtiyacınız var. Yürüye yürüye old town bölgesini gezebilirsiniz. Old Town'un dışında kalan, görülecek yer bir tek Özgürlük heykeli var. Onu da köylere otobüsle giderken yanından geçeceksiniz zaten.


Şimdi, araba kiralamadan köyleri gezebilmek için 2 yolunuz var:

Biri Kut'zig biri de normal toplu taşıma araçları.


Kut'zig ile köylere ulaşım

Kut'zig, bütün köyler arası ulaşımı sağlayan bir özel bir servis aracı. Colmar tren garına sırtınızı verdiğinizde hemen sağ tarafınızda kalan durak, Kutzig'lerin kalktığı durak. Aslına baktığınızda kurulma mantığı çok güzel. Tüm popüler köyleri bir günde gezebilmenizi sağlayan bir sistem. Sizi Colmar'dan alıyor, sıra sıra köylere bırakıyor, istediğiniz zaman gelen diğer servise binip, istediğiniz köye gidiyorsunuz. Bizim tercih etmeme sebebimiz, genelde yorumlarını kötü olarak görmemiz. Yani, kimi demiş servis dolduğu için binemedik ve planımız bozuldu, kimi demiş servisler saatinde gelmiyor, kimi demiş servis çok küçük ama haddinden fazla insan alıyor. Böyle yorumları görünce cesaret edemedik açıkçası. Belki de dönemsel problem oluyordur, bilemiyorum. Kişi başı 15 Euro. Aslında tüm köyleri görmek için verilebilir makul bir fiyat. Güzergahı ise şöyle:

Kut'zig Colmar köyleri güzergahı
Kut'zig Colmar köyleri güzergahı

Toplu taşıma ile köylere ulaşım

Şimdi yolunuzu şöyle bulacaksınız. Tüm köylere giden otobüsler Colmar tren garının önünden kalkıyor. Bu ilk ve en önemli bilgi. AMA, saçma bir şekilde, garın önünde bir tane durak yok. Garın başından sonuna kadar çift sıra halinde belki 8-10 tane durak var. Ve araları da mesafeli. Her köye giden otobüs AYRI durağa geliyor. Siz bu duraklara gidin ve yanlarında asılı tablolara bakın. Hangi numara o durağa geliyor, ilgili numaralı otobüs nereden nereye, hangi saatlerde gidiyor hepsi yazıyor. Ben elimden geldiğince size detaylı anlatmaya çalışacağım.


Colmar -Riquewihr ve Ribeauville arası Otobüs

Riquewihr’e ve Ribeauville’ye giden otobüsler, Tren garının (Gare de Colmar) önünden kalkıyor. Tam önünden de değil aslında, tren garının kapısına sırtınızı verdiğinizde, sağ tarafınızda kalan yönün en ucundaki durak, doğru durak olacak (Biz bunu çözmek için çok uğraştık, siz uğraşmayın diye de bunu burada verme ihtiyacı hissettik). Her iki köye de aynı otobüs gidiyor.

Fluo'nun Ligne 68R016 hatlı otobüsü, Colmar- Riquewihr- Ribeauville arası ulaşımı sağlıyor. Colmar'dan giriş ve Colmar'a dönüş saatleri ise aşağıdaki gibi. Planlamanızı yaparken bu tablonun size müthiş faydası dokunacağına eminim. Rica ederim :)

Colmar- Riquewihr- Ribeauville arası otobüs saatleri


Bu otobüs 20 dk’da önce Riquewihr’e, ardından Ribeauville’ye gidiyor. Biletinizi otobüsten alın ve SAKLAYIN. Bu bilet, 4 saat boyunca geçerli (bazı otobüslerde verilen bilette saat ve tarih otomatik yazıyor, bazılarında şöfor elle tarihi ve saati yazıyor). Bu şu demek, önce Riquewhir'e giderseniz, sonra aynı bileti göstererek Ribeauville'ye gidersiniz. Hala 4 saat dolmadıysa, aynı bilet ile Colmar'a ücret ödemeden dönebilirsiniz! Bu tüm köy otobüsleri için geçerli bir uygulama!

Colmar'dan Riquewhir'e giderken sizi postane'nin önünde indiriyor, yine aynı yerde otobüsünüzü bekleyerek, Ribeauville'ye gidene binebilir veya Colmar'a dönenen binerek dönebilirsiniz.

Bir ipucu: Yol inanılmaz güzel. Mümkünse otobüsün en önüne oturun ve telefonunuzun kamerasını açın. Gidene kadar video çekmek isteyeceksiniz. Özgürlük heykelini görmek için ise, Colmar'a dönerken otobüste şöforun arkasındaki sıraya oturun. Özgürlük heykelini göreceğiniz en güzel açı burası olacak.

Bilet fiyatı 4 Euro (2024). Riquewihr- Ribeauville arası oldukça yakın, yalnızca 2 km.


Colmar -Eguisheim arası Otobüs

Colmar'dan Eguisheim'a otobüsler, tren garının (Gare de Colmar) kapısına sırtınızı verdiğinizde, sağ tarafınızda kalan yönün en ucundaki durak değil, onun bir yanındaki durak Eguisheim'a giden otobüslerin durduğu durak.

Fluo'nun Ligne 68R030 hatlı otobüsü, Colmar- Eguisheim arası ulaşımı sağlıyor. Colmar'dan giriş ve Colmar'a dönüş saatleri ise aşağıdaki gibi. Biletinizi saklamayı unutmayın, 4 saat içinde dönerseniz, tekrar bilet ücreti ödemenize gerek olmuyor.

Colmar- Eguisheim arası otobüs saatleri


Colmar -Kaysersberg arası Otobüs

Colmar'dan Kaysersberg'e giden otobüsler, tren garının (Gare de Colmar) kapısına sırtınızı verdiğinizde, sol tarafınızda kalan yönün en ucundaki durak değil, onun tam karşısında kalan durağın bir yanındaki durak, doğru durak.

Fluo'nun Ligne 68R013 hatlı otobüsü, Colmar- Kaysersberg arası ulaşımı sağlıyor. Colmar'dan giriş ve Colmar'a dönüş saatleri ise aşağıdaki gibi.

Colmar- Kaysersberg arası otobüs saatleri


Colmar -Turckheim arası Otobüs

Bu otobüslerde tabiki Colmar tren garının önünden kalkıyor. Fluo'nun Ligne 68R015 hatlı otobüsü, Colmar- Turckheim arası ulaşımı sağlıyor. Colmar'dan giriş ve Colmar'a dönüş saatleri ise aşağıdaki gibi.

Colmar- Turckheim arası otobüs saatleri


Colmar- Strasbourg arası tren

Burayı ayrı bir sayfa altında konuşacağız ama yeri gelmişken buraya da iliştirmek istedim. Alsas rotasının olmazsa olmazlarından bir durağı şüphesi Strasbourg. Colmar-Strasbourg arası tren var. Çok rahat ve yarım saatte Colmar tren garından Strasbourg tren garına demir yolu ile ulaşabilirsiniz. Strasbourg'un gezilecek yerleri de tren garına oldukça yakın konumda yer alıyor.


Alsas'da ne yiyelim ne içelim?

Alsas hem yeme hem içme konusunda müthiş bir yer. Normalde hep gezi rehberlerinin içinde yemek kısmını versem de, Alsas, Colmar dışında başka bölgeleri de içine aldığı için yemek kısmını ayrıca oluşturdum. Şu linke tıklayarak, Alsas ve Colmar'da neler yiyebilir, bizim deneyimleyip, çook memnun kaldığımız restoranlar hakkında fikir edinebilirsiniz.


Alsas gezilecek yerler - Alsas gezi rehberi

Alsas bölgesinden çok sayıda köy var. Ancak, bunlardan en popüler rota güneyden kuzeye doğru olmak üzere aşağıdaki gibi:

  • Eguisheim

  • Ribeauville

  • Riquewhir

  • Colmar

  • Kaysersberg

  • Obernai

  • Strazburg

Alsace Rotamızın ilk gününü Colmar’ı görmeye ayırıyoruz. Bu bölgeyi eşsiz yapan şeylerden biri de görülecek noktaları versem de, aslında bunların hiç birinin pek de bir öneminin olmaması. Sadece tatlı evlerin bulunduğu sokakları gezip, şirin tabelalı ve mis kokular salınan fırınlardan kekinizi kurabiyenizi alıp, akşamları güzel bir yemek yeseniz, maksimum seviyede keyif alacağınız bir yer. Adettendir yine de, başlık başlık da olsa, gördüğümüz yerlerin neresi olduğunu bilelim diye, Colmar gezisini detaylandırıyorum.


Colmar Gezi Rehberi - Colmar Gezilecek Yerler

Colmar'ın içindeki yerleri 1 günde rahatlıkla gezersiniz. Köyler için de, ayrıca 1 gününüzü ayırmanız gerekecek.


Küçük Venedik (La Petite Venise)

Colmar’ın küçük Venedik’i, adeta bir masalın yada kartpostalın içindeymişsiniz gibi hissettiğiniz bir yer. Kanalın etrafında çok sayıda otel, restoran, lokanta ve pastane bulunuyor. Gördüğünüz binaların hepsi 14. ve 18. yy’lar arasında yapılmış ve oldukça iyi korunmuşlar.

La Petite Venice


Bartholdi Müzesi (Musée Bartholdi)

Fransız heykeltıraş Colmar doğumlu, Auguste Bartholdi'ye adanmış bir müze. Müzede heykeller, resimler, çizimler, eskiz fotoğrafları ve modellerden oluşan bir koleksiyon yer alıyor. En bilindik eserlerinden Özgürlük Heykeli ve Belfort Aslanı’nın orijinal modelleri de bu müzede sergileniyor. Bu sebeple Colmar’ın girişinde, yolun kenarında Özgürlük heykelinin bir kopyasını da göreceksiniz, şaşırmayın. Girişi 5 Euro (2024). Linki şurada.

Bartholdi Müzesi


Unterlinden Müzesi (Musee Unterlinden)

Unterlinden Meydanı’nda (Place Unterlinden) bulunan bu müze, 13. yüzyıldan kalma bir Dominik manastırı ve 1906'dan kalma eski bir hamam binasında yer alıyor. Manastır ve hamam binası ortasında geçen kanalın altından geçen bir koridor ile birbirine bağlı. Giriş ücreti 13 Euro (2024). İncelemek isterseniz, müzenin linki şurada.

Unterlinden Müzesi


Hansi Müzesi (The Village Hansi and its Museum)

1873 yılında Colmar'da doğan, Hansi olarak bilinen sanatçı/karikatürist Jean-Jacques Waltz'a adanmış bir müze. Müzede, Hansi'nin karikatürlerinin/eserlerinin koleksiyonu sergileniyor. Müze kısmına giriş 5 Euro ama  shop kısmını gezmek ücretsiz. Colmar'dan hediyelik götürmek için burayı düşünebilirsiniz.


Saint Martin Kilisesi (Église Saint-Martin)

Gotik tarzda bir katolik kilisesi. 1235 ve 1365 yılları arasında inşa edilmiş. 10 sene katedral olarak kullanılmış ama günümüzde kilise. Yerel halk yine de burayı katedral olarak tanımlıyormuş. Oldukça görkemli, ama bizim gittiğimiz dönem tadilatta olduğu için, içini dolaşamadık.

Saint Martin Kilisesi
Saint Martin Kilisesi
Pfister Evi

Pfister evi, Val de Liepvre'de para ticareti yaparak servet kazanan şapkacı Ludwig Scherer için 1537 yılında inşa edilmiş. Orta Çağ özelliklerine rağmen ev, Colmar'daki mimari rönesansın ilk örneği olarak geçiyor. İki katlı köşe cumbası, ahşap galerisi, sekizgen kulesi, İncil ve dünyevi sahneleri temsil eden duvar resimleriyle Pfister evi, zamanla eski Colmar'ın sembollerinden biri haline gelmiş. Adı, onu restore eden ve 1841'den 1892'ye kadar orada yaşayan aileden gelmekteymiş.

Pfister Evi
Pfister Evi
Colmar Kapalı Pazarı (Marché couvert de Colmar)

Avrupa’ya adım attığınızdan itibaren bazı şehirlerde görebileceğiniz kapalı yemek pazarlarından birisi de Colmar’da. Ben şahsen, pek severim yemek pazarlarını. Şarküteriden, pizzacısına, kasabından, balıkçısına çeşit çeşit dükkanın bulunduğu bu pazarda, bir öğle molanızda soluklanıp, bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Pazartesileri kapalı, salıdan perşembeye 18:00, cuma 19:00'da, cumartesi 17:00, pazar 14:00'de kapanıyor. Planınızı ona göre yapın.

Biz bir öğle yemeğimizi, burada Citron et Basillic adlı mekanda, Fransızların meşhur Quiche lorraine dedikleri kiş-tart larından yiyip, birer bardak kahve içerek geçiştirdik.

Colmar Kapalı Pazarı


Çikolata Müzesi & Alsas Şarap Müzesi

Colmar'ın merkezinde aynı adreste, çikolata ve şarap müzeleri var. İnteraktif, eğitici ve öğretici müze deneyimi yaşamak isterseniz, linklerini incelemeniz için aşağıya bırakıyorum.



Burada bahsettiğim yerlerden daha fazlasını görmek ve kendinize göre optimize yolu çizmek isterseniz, Colmar'ın turistik infosundan temin ettiğimiz haritayı da işinize yarar diye aşağıya iliştiriyorum.

Colmar gezilecek yerler haritası
Colmar gezilecek yerler haritası
Colmar civarı köyler hk.

Colmar'daki 2. günümüzü köyleri gezmeye ayırdık. Araba kiralamadık, Kut'zig kullanmadık. Bu senaryoda 3 köyü rahatlıkla gezebilirdik. İki köy seçerek gezmeyi tercih ettik. Bunlardan biri Riquewhir, diğeri Eguisheim'dı.


Riquewihr

Riquewihr'e giden yol inanılmaz güzel. Uçsuz bucaksız üzüm bağları, setin içinden geçermiş hissiyatı veren köylerin içinden geçerek Riquewihr'e vardığımızda daha ana noktamıza varmadan müthiş bir doyuma ulaşmıştık zaten. Riquewihr ise, başlı başına eşsiz bir köy. Sokak aralarından görünen üzüm bağları ve yokuşlu bir yolun sonunda vardığınız kulesiyle kendine has bir yer. Tarihi dokusu en güzel korunmuş köylerden biri. Oldukça popüler bir nokta, bu sebeple çok kalabalık oluyor. Sabah erken saatlerde gelmeyi çalışın. Ücretsiz şarap tadımı yapabileceğiniz yerler var. Kişisel yorum olarak, bizim en beğendiğimiz yer burası oldu. Oldukça küçük. Gezmek için ne kadar zaman ayıralım derseniz, fotoğraf çekimleriniz dahil 2 saat yeterli olur derim.

Disney'in Beauty and the Beast filminde Belle'nin köyüne bir dikkat edin. Riquewhir ve Colmar'ın ikonik evleri bu filmin ilham kaynağı :) Bu da size böyle b5ir bilgi olsun.

Bu ufacık tefecik köyde gezerken Michelin yıldızlı (Michelin 2024) çok güzel bir restorana da rastladık. İsmi 'La Table du Gourmet – Riquewihr' idi. Bizim listemizde yoktu, Riquewhir'de bir yemek yemek isterseniz, göz atabilirsiniz.

Ulaşım kısmına zaten yukarda detaylarıyla bahsetmiştim.

Riquewhir, 2024


Riquewhir'e giderken yol boyu manzara


Eguisheim

2013 yılında 'Köy préféré des Français' yani Fransa’nın favori köyü seçilmiş. Oldukça popüler. Çember şeklinde bir köy. Başladığınız noktaya, yaklaşık 1 saatte geri dönüyorsunuz. İkonik noktası, aşağıda fotoğraflarda göreceğiniz yol ayrımındaki minik evi.

Eguisheim, 2024


Alsas'ın sembolünün leylekler olduğunu biliyor muydunuz?

Sebeini merak ederseniz, çünkü, burası leyleklerin göç yolu üstünde ve doğal yaşam bölgesi. Her yıl Afrika’dan göç eden leylekler, Avrupa’nın sıcak aylarını Alsas’ta geçirirlermiş. 20. Yy başlarında Alsas’ta binlerce leylek bulunsa da, sayıları 1980’lere gelindiğinde ciddi düşüş yaşamış. 90’lı yıllarda özel çalışmalarla sayıları tekrar arttırılmış. Bahar ve yaz aylarında Alsas’a gittiğinizde, evlerin çatılarında bir sürü leylek görebilirsiniz. Alsas’ta yaşayanlar ise, leyleklerin şans ve bereket getirdiğine inanırmış. Biz ise, en çok leylek yuvasını Eguisheim’de gördük :)


Alsas bizim bugüne kadar gezdiğimiz en güzel yerlerden biri oldu.

Buraya kadar geldiyseniz, muhtemelen yolunuz Alsas'a düşmüş veya düşecektir. Şimdiden keyifli seyahatler dilerim :)

Yazdıklarım size faydalı olduysa, benimle paylaşırsanız, daha da mutlu olurum.


Bol gezmeler ve çokça sevgiler,

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page