top of page

FLORANSA, İTALYA: RÖNESANS'IN BAŞLANGICINA DOĞRU

Güncelleme tarihi: 15 Tem


Michelangelo Tepesi, Floransa, İtalya. Piazza Michelangelo, Florence, Italy.
Floransa, 2023'ün son günü

Rönesans, sanat, bilim, tarih, mimari aklınıza gelebilecek her şeyi fazlasıyla vaaden bir şehir Floransa. Yolumuz ikinci defa düşünce, artık rehberini yazmak şart oldu diyerek başladım Floransa'yı yazmaya.

Buraya ilk gelişimiz balayımızda, Eylül 2019'daydı. 2 günümüzü geçirmiştik ve Floransa, bugüne kadar seyahat ettiğimiz yerler arasında 1. favori şehrimiz olmuştu. Ucuz biletle Bolonya'ya gelince, haydi günübirlik bir daha Floransa'ya geçelim dedik ve atladık trene geldik. 1. favorimiz hiç değişmedi, Floransa hala çok güzel ve bizce sadece İtalya'nın değil, Avrupa'nın ve hatta Dünya'nın en güzel şehri.

Bizim ikinci gelişimiz olmasına rağmen, bir Floransa'da hiç uzuuun uzuun bir seyahat yapamadık. Dolayısıyla, bu gezi rotası daha çok bizim gibi 1-2 günlüğüne yolu düşenlere yönelik olacak.


Floransa'ya nasıl ulaşacağız?

Floransa'ya Türkiye'den direkt uçuş yok. Biz daha önce 2 yol kullandık. Bunlardan biri Roma'dan Flixbus ile geldik. Bu seferki gelişimizde de Bolonya'dan tren ile geldik. Her iki yol da makul. İsterseniz, Roma'ya uçup, Roma-Floransa-Venedik üçlüsü yapabilirsiniz. İsterseniz de Bolonya'ya uçup, Bolonya'dan Floransa'ya tren ile 1 saat 30 dk gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. 2023 yılı Aralık ayında, Bolonya'dan Floransa'ya 9:45 Euro'ya kişi başı ulaşım sağladık. Biletinizi Bolonya Tren İstasyonundaki kırmızı bilet makinelerinden Firenze S.M.N durağını seçerek alabilirsiniz. Firenze S.M.N durağında indiğinizde, ana gezilecek yerlere en yakın durakta inmiş olursunuz. S.M.N durağı Santa Maria Novella Bazilikası'nın hemen arkasında kalıyor.


Floransa içinde şehir içi ulaşımı nasıl sağlayacağız?

Yürüyerek. Zaten, Floransa çok büyük bir şehir değil. Yürüyerek tüm gezi noktalarına ulaşabilirsiniz.


Floransa Gezi Rehberi- Floransa Gezilecek yerler
Gezilecek yerler haritası, Floransa, İtalya, Florence, Italy.

Benim yazacağım rehber günübirlik bir rota olacak. Müzelere girecekseniz, zaten hepsine girmenize imkan yok çünkü 60 civarı müze var. Asıl girmeniz gereken müzelere de girseniz, yine minimum 2-3 güne ihtiyacınız var Floransa'da. Hatta bence 1 hafta bile ayırsanız, sıkılmadan gezerseniz, o kadar çok seviyorum bu şehri. Ama bizim o kadar zaman geçirmeye şimdiye kadar şansımız olmadı. Bizim gibi kısa süreli gelmiş olanlar için bir rehber hazırladık.


Biz son geldiğimizde Floransa'ya tren ile ulaştık. O yüzden rotamızı tren istasyonuna en yakın noktadan başlayarak, en optimum bu şekilde çizdik.


1. Santa Croce Bazilikası (Basilica di Santa Croce di Frenze) - Santa Maria Novella Basilica

Buranın adını bazen Santa Croce bazen de Santa Maria Novella olarak görmüş olabilirsiniz.

İkisi de aynı yeri temsil ediyor esasen.

Michalengelo, Machievelli, Galileo'nu mezarları burada. İçeri girmek elbette ücretli, ama ille de gireceğim derseniz, avlusuyla güzel bu bu bazilikaya şans verebilirsiniz.

Santa Croce Bazilikası


2. Duomo Meydanı, Floransa Katedrali (Santa Maria del Fiore) ve Giotto'nun Çan Kulesi

Santa Croce'den devam ettiğinizde, yürüyerek 15 dk'da ulaşabilirsiniz.

Bence Dünya'nın en güzel katedrali budur. Bundan daha iyisi yapılmamıştır ve yapılmayacaktır. İnsanlığın mimari açıdan gelebileceği en üst zirve budur (Bir moleküler biyolog olarak, sıfır mimari bilgimle konuştuğumdan benim dediklerimi çok da ciddiye almayın. Tamamen kişisel yorumdan oluşur).

13.yy'dan gelen, gotik tarzda ve Dünyanın en büyük katedrallerinden biri Duomo (Floransa) Katedrali. Hemen yanında, katedralin bir parçası olan Çan Kulesi'ni göreceksiniz.

Katedralin yan tarafında ama ayrı, daha küçük bir yapı göreceksiiz, o da Aziz Giovanni Vaftizhanesi. 13. yy'dan kalma, ve 19. yy'a kadar şehirdeki katolikler burada vaftiz edilmiş.

Katedral'e, Çan Kulesi'ne, Vaftizhane'ye ve Kubbe'ye giriş bileti için şu linki kullanabilirsiniz.


Duomo Meydanı, Floransa Katedrali ve Giotto'nun Çan Kulesi


3. Signoria Meydanı (Piazza del Signoria)

Duomo Meydanından devam ettiğinizde 8'da ulaşabileceğiniz bir konumda bulunuyor Signoria Meydanı.

Açık hava heykel müzesi (Loggia dell lanzi), Vecchio Sarayı (Pallazo Vecchio - Eski Saray) ve Uffizi Galerisi bu meydanda bulunuyor. Meydan adeta bir açık hava müzesi. Yüzünüzü saraya döndüğünüzde, sağınızda kalan üstü kapalı ve altında heykellerin olduğu yer, Loggia dell lanzi olarak geçiyor. Burada, Giambologna’dan Sabin Kadınların Kaçırılışı, Cellini’den Perseus, Herkül ve Kentauros (Medici'lerin bağışladığı) heykelleri görebilirsiniz.

Sarayın önünde sol tarafta bulunan fışkıyeli heykel, Neptün Çeşmesi; sağ tarafındaki ise Michelangelo'nun Davud'unun bir replikası. Davud Heykelinin orijinali, Galleria dell'accademia da bulunuyor.


Saray ise, Vecchio yani Medici'lerin eski sarayı (Daha sonra, Pitti sarayı yeni saray olarak inşaa edilmiş). Pitti'ye geçene kadar burada yaşamışlar. Biz 2019 yılında Floransa'ya ilk geldiğimizde, bu meydanda yemek yedik. Tesadüfen, Sarayın dış balkonuna iki kişi çıkıp, halkı selamlamıştı. O kişiler kimdi bizim için hala belirsiz. Son gittiğimizde böyle bir eventle karşılaşmadık.

Vecchio Sarayı'nın giriş katı ücretsiz gezilebiliyor. İçeriyi gezmeden geçmeyin. Tavan ve duvarlarındaki freskler muhh-tee-şeem.


Signoria Meydanı ve Vecchio Sarayı


4. Uffizi Galeri (Galleria degli uffizi)

Uffizi Galeri ise Signoria Meydanı'nda bulunuyor. Medici Ailesinin sanat koleksiyonlarını görebileceğiniz dünyadaki en ünlü bir müzelerden biri. Boticelli, Giotto, Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Donatello ve Raffael'in paha biçilemez eserlerini burada sergileniyor. Bir yere girme hakkınız olsa, bence buraya girmelisiniz.

İçerinini gezmek isterseniz (vaktiniz ve ayırabilecek bütçeniz varsa, zaten gezin) en az yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor.

Uffizi'ye giriş bileti için şu linki kullanabilirsiniz.


Signoria Meydanını, nehrin olduğu yere doğru, Uffizi'nin önünden 100 metre kadar takip ettiğinizde de Galileo Müzesi'ne (Museo Galileo) çıkıyor olacaksınız.


Alakasız bir not olarak şunu da düşeyim; Boticelli’nin Venüs’ün Doğuşu tablosu buradaki en ünlü tablo. Benim gibi böyle sanat sepet işlerini ufak ufak evinizde tutmayı seviyorsanız, ama şimdilik bunlara dökebilecek paranız da yoksa, Venüs'ün doğuşu magnetlerini sokaktaki satıcılardan da bulabilirsiniz (3 tanesi 5 Euro ehe:))


5. Vecchio Köprüsü (Ponte Vecchio)

Uffizi Galeri'yi takiben, Galileo Müzesi'nden nehir boyu 4 dk kadar yürüdüğünüzde, Vecchio köprüsüne varmış olacak ve buradan Pitti Sarayı'na doğru yol alacaksınız.


Daha önce Bursa'ya gidenleriniz varsa, bu köprünün bir benzerini gördüler (bknz. Irgandı köprüsü). Yanlış bilmiyorsam, Dünya'da yalnızca 6 tane çarşılı köprülü var. Vecchio Köprüsü en meşhurlarından ve 14. yy'dan günümüze gelen en eski köprülerden biri. Palazzo Vecchio ile Palazzo Pitti’yi birbirine bağlayan köprünün üstünde çok sayıda kuyum dükkanı var. Köprü üst tarafı kapalı bir koridor, Adı ise Vasari Koridoru. Yapılma amacı ise, Mediciler, Eski Saray'-dan Yeni saraya taşınınca, halkın arasına karışmadan Uffizi'ye geçebilmek için bu geçiti yaptırmışlar (Ne hayatlarrr, ne hayatlarrr). Koridor, ünlü rönesans tablolarıyla süslü ve pencerelerinden Arno Nehri’nin manzarasını sunuyor. Günümüzde küçük gruplar halinde ziyaret edilmeye açık.

Köprünün üstünde göreceğiniz büst, Floransalı bir ünlü kuyumcunun büstü, 1900 yılında yerleştirilmiş.

Ponte Vecchio


6. Pitti Sarayı (Pitti Palace)

Vecchio köprüsünden dümdüz devam ettiğinizde 5 dk'lık bir yürüyüşten sonra Pitti Sarayı'na nam-ı değer Yeni Saray'a varmış oluyorsunuz.

1457'de Pitti ailesi için yapılan saray, 16. yy'da Mediciler'e geçiyor. Günümüzde içinde 5 farklı müze ve Boboli bahçeleri (Giardino di Boboli) var. Müzelerinde Medicilerin eşyaları ve sanat eserleri sergileniyor.

Dünyanın en ünlü bahçelerinden Boboli bahçeleri ise, Sarayın hemen arkasında. Bahçe dediğimize bakmayın, elbetteki dümdüz yeşillik olmayacaktı. Bir rönesans bahçesi. İçerisinde amfi tiyatro, müze ve çeşmeler neler neler var.


Pitti sarayına giriş biletinizi şu linkten alabilirsiniz.


Boboli Bahçelerine giriş biletinizi şu linkten alabilirsiniz.


Pitti Palace


7. Michelangelo Tepesi (Piazzale Michelangelo)

Efendim, girdiyseniz Boboli Bahçelerinden sonra nehir kenarına inerek, girmediyseniz Pitti Sarayı'ndan sonra nehir kenarına inerek, Michelangelo tepesine çıkacaksınız. Pitti Sarayı'ndan yaklaşık 30 dk yürüme mesafesinde bulunuyor Michelangelo Tepesi. Ancak, yürüdüğünüz en güzel yollardan biri olacak ve tepeye vardığınızda gördüğünüz manzara kesinlikle buna değer olacak.

İki ayrı zamanda geldiğimizde, her ikisinde de tepeye çıktık ve iki seferde de manzaraya karşı sanatını icra eden sokak müzisyenlerine denk geldik. Merdivenlere oturup, gününüzü batırırken ve karşınızda bir müzisyen kalabalık eşliğinde 'We are the champions' çaldığında, gezinizin en unutulmaz anları burada yaşanmış olacak :)

Michelangelo Tepesi'nden manzara


Şehirde geçirebilecek 3 gününüz var ise, şöyle bir plan oluşturabilirsiniz:

1. Gün (Sırasıyla),

  1. Galleria dell'accademia

  2. San Lorenzo Bazilikası

  3. Mercato Centrale

  4. Santa Maria Novella Bazilikası

  5. Aziz Giovanni Vaftizhanesi

  6. Duomo Meydanı, Giotto'nun Çan Kulesi ve Floransa Katedrali

  7. Cumhuriyet Meydanı (Piazza della Repubblica)

2. Gün (Sırasıyla),

  1. Santa Croce Bazilikası

  2. Signoria Meydanı (Açık Hava Heykel Müzesi, Vecchio Sarayı)

  3. Bargello Müzesi

  4. Uffizi Galerisi

  5. Galileo Müzesi

3. Gün (Sırasıyla),

  1. Vecchio Köprüsü

  2. Pitti Sarayı (Palazzo Pitti)

  3. Boboli Bahçeleri (Giardino di Boboli)

  4. Belvedere

  5. Ponte alle Grazie

  6. Michelangelo Tepesi (Piazzale Michelangelo)

  7. San Miniato al Monte



Floransa'da ne yiyelim, ne içelim?

Size hayatınızdaki en iyi sokak lezzetini Floransa'da bulabileceğinizi söylesem? Bütün şehri müze gezermiş gibi gezdikten sonra, bir sokak büfesinden tiftik etli hamburger yemeyi çok büyük ihtimal aklınıza bile getirmezsiniz. Ama sizi, ilk olarak tüm makarna ve pizzalardan farklı bir yemek tavsiyesine götürüyoruz.

Burası, L'antico trippaio adında bir büfe. Signoria Meydanı'na 2 dk yürüme mesafesinde. Görünüşte sıradan bir büfe, ama oldukça ünlü. Esasen kokoreçiyle ünlü ama haşlanmış etli hamburger yedik. Enfesstii. Bizim yediğimiz ve fotoğrafta da gördüğünüz Panino con Bollito (8 Euro). Kokorecinden yemek isterseniz, Panino con Lampredotto (5 Euro) sipariş vermelisiniz.

Biz burayı daha sonra, James May'in Amazon Prime'da yayınlanan, James May: Our Man in Italy sezonunda gördük. Efendim, James May'de burada yiyor, biz size daha ne diyelim :)

L'antico trippaio'da bir tiftik etli hamburger yemeden geçmeyiniz.


Fiorentina Steak: Floransa'daysanız, esasen olay asla pizza-makarna değil. Floransa'nın dünyaca ünlü yemeği, Fiorentina Steak (Bistecca alla Fiorentina) yani Floransa usulü Biftek. Floransa Bifteği, dananın sırtından “T” şeklinde çıkarılan etin marine edildikten sonra alevsiz odun kömüründe tütsülenerek pişirildiği ve mümkünse az pişmiş halde yenmesi gereken bir et. Duomo meydanına 800 metre mesafede bulunan Trattoira Nerone'nin bunu iyi yaptığını okuduk. Ama her iki sefer gittiğimizde de cahil gibi pizza yedik. Umarız, üçüncü gidişimize artık deneriz. Bu mekanda aynı zamanda pizza da yiyebilirsiniz, pizzası da şahaneymiş.

Pizza: Pitti sarayına 500 metre mesafede bulunan, O Munaciello'da leziz bir pizza yiyebilirsiniz. Burası turistik pizzacılardan farklı olarak, Napoli pizzası deneyimi sunuyor (Biz maalesef, tam bir turist olarak, Signoria meydanında ve Duomo meydanında yedik, hem kazıklandık, hem de ehh işteydi. O yüzden bizim yediğimiz ve beğenmediğimiz yerleri size hiç tavsiye etme olayına girmiyoruz).

Şarap penceresi: Eğer siz de instagramdaki o meşhur şarap pencerelerinden şarabınızı alırken instagrama reel çekmek istiyorsanız, buraya. Babe Wine Window bu şarap pencerelerinden en meşhur olanı. Veba salgını zamanında teması azaltmak için, böyle penceler açılmış. Varlıklı aileler şaraplarını satmak için bu yolu kullanıyorlarmış.

Affagato: Gelato (İtalya'daki gelato'lara dondurma demek büyük haksızlık olur) ve espresso'nun tahmin edilemez mükemmel uyumu. Bir bardağa vanilyalı gelato koyup ortasında bir kare oluşturup, o kareyi de espresso ile dolduruyorlar. Floransa'da affagato deneyimleyebileceğiniz en ünlü mekan ise, Vivoli Gelateria. Konum olarak, Santa Croce Bazilikası'na 2 dk yürüme mesafesinde bulunuyor. Vivoli Gelateria, geçmişi 1930'lara dayanan bir aile işletmesi ve aynı zamanda bazı yabancı bloglarda okuduğuma göre de affagatonun arkasındaki beyin. Deneyemeye değer.


Yerel lezzetleri deneyimleyebileceğiniz diğer restoranlar yani 'Trattoria' lar:

  • 1. Trattoria La Casalinga

  • 2. Trattoria Camilla

  • 3. Cibreo Trattoria

  • 4. Trattoria Sabatino

  • 5. Trattoria Sostanza

  • 6. Trattoria Zaza

Çoğu uzun yıllık aile işletmeleri ve Toskana mutfağını deneyimleyebileceğiniz güzel yerler. Trattoria Zaza içlerinde en turistik olanı. Spagettinizi, pizzanızı ve unutmayın tiramusunuzu buralarda deneyebilirsiniz.


Floransa bizim için, tekrar tekrar ve tekrar gelmek isteyeceğimiz bir yer.

Sizin de yolunuz düşerse, hem gözünüzü, hem damağınızı, hem bilgi dağarcığınızı fazlasıyla doyuracak bir şehir.


Şimdiden iyi seyahatler dilerim.


Meltem

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page