top of page

MULHOUSE, FRANSA: GÜNÜBİRLİK MULHOUSE GEZİ REHBERİ

Güncelleme tarihi: 16 Tem


Mulhouse
Mulhouse, Haziran-2024

Mulhouse, Fransa’da Colmar’a, İsviçre’de Basel’e komşu bir sanayi şehri. Çok popüler değil, çünkü Alsace Şarap Yolu rotasının durakları arasında değil. Biz ise, Zürih’ten başlayıp, Basel’e, oradan da yolumuzu Mulhouse’a düşürdük. Burayı da gezip, Alsace’a yola çıkmayı planladık.


Mulhouse’u aslında bence, uygun konaklama seçeneği alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz. Ziraa, Basel’de konaklama fiyatları çok yüksek olduğu için, neredeyse yarı fiyatına Mulhouse tren istasyonu’na çok yakın bir otelde konakladık. Bu durum bizim seyahat maliyetlerimizi azaltmamıza yardımcı oldu. Benzer şekilde, Christmas zamanı özellikle Colmar’da konaklama fiyatları çok yüksek olur ve otel dolulukları %100 seviyeye ulaşır. Bu durumda da, Mulhouse’da kalıp, günübirlik tren ile Alsace bölgesindeki köy ve kasabaları gezmeyi değerlendirebilirsiniz.


Mulhouse'un diğer şehirlerden farkı, aslında sanayi bölgesi olmasında yatıyor. Çünkü, diğer şehirlerden farklı olarak Mulhouse, 1648'den 1798'e kadar bağımsızmış. Birkaç yüzyıl boyunca şehrin ana ekonomik faaliyetini tekstil endüstrisi oluşturmuş.


Şehirde alışveriş yapmak isterseniz, konum olarak Saint Étienne Katedrali'nin arkasında bulunan '29 Rue du Sauvage' caddesi boyunca çok sayıda markanın dükkanını bulabilirsiniz.


Şehrin resmi turizm sitesinin linki şurada.


Nerede Konaklamalı?

Biz Booking'ten bulduğumuz, Ibis Budget Mulhose Centre Gar’da kaldık. Burayı tercih etmemizin en önemli nedeni, tren garına yürüyerek 3 dk mesafede olmasıydı. Merkeze ve tren garına çok yakın olmasıyla büyük bir avantaj sağladı.


Mulhouse'a ne kadar zaman ayırmalı?

Mulhouse müzeleri çok olan bir yer. Şayet tüm müzelere girme gibi bir planınız yoksa, bir gün hatta yarım gün bile Mulhouse'u gezmeye yeter.


Ne yemeli, ne içmeli?

Bizim otelimiz konaklamada kahvaltı dahil olduğu için, kahvaltımızı otelde yaptık. Akşam da, oldukça merkezi bir konumda olan Winstub Factory’de yedik. Alsas’ın geleneksel tarte flambeesi’nden yedik. Konum olarak, yemek için güzel bir yerdi.

Genel olarak Alsas bölgesinde neler yenir diye bakmak isterseniz, şu linke tıklayarak fikir edinebilirsiniz.


Mulhose Gezilecek yerler - Mulhose Gezi Rehberi

Mulhouse Hotel De Ville

Mulhose’un en ikonik binası burası. Bina, 16. yüzyıl yapısı olan ve Rhenish Rönesans tarzında inşa edilmiş. Tarihi 1432 yılına dayanıyor, 1551’deki büyük yangın ile hasar görmüş, 1552’de restorasyon ile onarılmış. Bugün ise, Tarih müzesi olarak hizmet veriyor. Binanın adı Hotel de Ville, ama içi Tarih Müzesi. Maps'te görürseniz, kafa karışıklığı yaratmasın. İkisi de aynı yer. Müzeye giriş ücretsiz. Linki şurada.


Mulhouse Saint Étienne Katedrali

Şehrin ana meydanında bulunan bu görkemli katedral, Fransa'daki en yüksek Protestan binası. 12. yüzyıldan kalma bir kilisenin yerine, 1858 ile 1868 yılları arasında inşa edilmiş. Vitray pencereleri oldukça göz alıcı. İçeriye girmek ve 2. katına çıkmak ücretsiz.


Place de réunion

Türkçe'ye çevirdiğimizde ''buluşma yeri, birleşme meydanı'' olarak geçse de, şehrin ana meydanı diyebiliriz. Hem Hotel de Ville binası hem de Saint Étienne Katedrali'nin yer aldığı meydan burası.


Ulusal Otomobil Müzesi (Musee National de l’Automobile)

Ulusal Otomobil Müzesi, 450'den fazla olağanüstü otomobille dünyanın en güzel otomobil koleksiyonuna ev sahipliği yapan bir müze. 1957'de Schlumpf Kardeşler eski bir yün fabrikası satın alarak, tüm araç koleksiyonlarını buraya koymuşlar. Bugatti’den Rolls Royce’a bünyesinde barındıran bu müze araba meraklıları için görülmesi gereken yerlerden. Tren garına yürüyerek 35-40 dk civarı mesafede bulunuyor.

Linki şurada.


Demiryolu Müzesi (Railway Museum – Cité du Train)

Burası, demiryollarına adanmış, dünyanın en büyük 10 müzesi arasında yer alan bir yer. Heyecanlı temalarla, geçmişten günümüze trenlerin gelişim yolculuğunu anlatıyor. Trenlere ilgisi olan yetişkinler ve çocuklar için keyifli bir deneyim olabilir. Tren garına yürüyerek 1 saat civarı, arabayla 10 dk civarı. Linki şurada.


Küçük Prens Parkı (Parc du Petit Prince - Little Prince Park)

Aramızda Küçük Prens’i bilmeyen olduğunu sanmıyorum. Hayranı olanların ise, olduğuna eminim. Burası, 2014 yılında yapımına başlanan bir Tema park.

24 hektarlık alana kurulu turistik bir yer.

Park üç ana tema etrafında düzenlenmiş:

  • Havacılık ve astronomi,

  • Seyahat,

  • Doğa.

Konum olarak tren garına 19 km uzaklıkta bulunuyor.

Giriş ücretli. Gittiğini dönemki fiyatını öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz.


Alsas Ekomüzesi (Écomusée d’Alsace)

Ekomüze fikri 1971 yılında bir grup öğrencinin eski binaları korumak ve kurtarmak amacıyla ortaya çıkmış. Günümüzde 80 binası bulunan alanda bu evlerin geçmiş yıllara ait tüm tarihini öğrenebilirsiniz. Yıl boyunca animasyonlar, sergiler, atölyeler vb. düzenlenerek canlı ve heyecan verici bir yer haline getiriliyor. Girişi 16.5 Euro Müzenin linki şurada. Konum olarak tren garına 19 km uzaklıkta bulunuyor.


Gördüğünüz gibi, Mulhouse oldukça küçük bir şehir. Küçük prens parkı ve Alsas Ekomüzesi merkezin 15-20 km dışında kalıyor. Bunlar dışındaki yerleri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz.


Mulhouse'a yolunuz düştüyse veya düşecekse, şimdiden keyifli bir gezi olmasını dilerim :)

Meltem

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page