top of page

OHRID: KUZEY MAKEDONYA'NIN İNCİSİ

Güncelleme tarihi: 15 Tem


Aziz Yuhanna Kilisesi, Ohrid, Kuzey Makedonya. Sveti Jovan Kaneo Kilisesi - Saint John Church, Ohrid, North Makedonia.
Ohrid, Haziran-2023

Ohrid, Avrupa’daki en eski insan yerleşimlerinden biri. Neredeyse 6000 yıllık bir tarihe sahip. Aynı zamanda Kiril alfabesinin doğduğu yer.


Rivayete göre, Tanrı cenneti yaratırken bir damlası yeryüzüne düşmüş, o damla da Ohrid’e düşmüş. Bir başka rivayete göre de, Ohri Gölü’ne girdiğinizde, suyun altında kristal bir ses duyacaksınız. Göle giren insanlardan korkan midyelerin kapanma sesi olduğu söylenir-imiş.


Bunlar bloglarda okuduklarımızdı. Kendi yorumumuz ise, Ohrid’in hakkettiği üne kavuşamadığı yönünde. Balkanlarda, Kotor’dan sonraki en güzel yer olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Lezzetli balıklarıyla, tertemiz gölüyle, her ara sokaktan bambaşka güzel manzara fışkıran haliyle Ohrid, bize umduğumuzdan fazlasını verdi.


Genelde, Makedonya’ya gelenler, günübirlik Ohrid’e gelip dönme eğiliminde oluyorlar. Bu bence 2 sebepten dolayı yapılmaması gereken bir şey. Birincisi, Üsküp-Ohrid arası yol uzun. 3 saat civarı sürüyor. Yollar dar, virajlı. Açıkçası ben tükendim yolda. Önce uçakla Üsküp’e, sonrasında hiç dinlenmeden Ohrid’e geçtiğimizden dolayı da olabilir, bilemiyorum. İkincisi, Ohrid’de tekne turları düzenleniyor. Biz maalesef katılamadık, çünkü gittiğimiz gün hava çok yağışlıydı. En azındandan hem tekne turuna katılıp, hem dönüşte Ohrid’i gezmek için dolu dolu bir tam güne ihtiyacınız olacak. Burada 1 gece de olsa konaklamak bu sebeple mantıklı. O tüm günün yorgunluğuyla bi 3 saat daha yol çekilir mi, tercih size kalmış…


Lafı uzatmadan, haydi gelin, UNESCO Dünya mirası listesinde, umduğumuzdan çok daha fazla güzellikler sunan, huzurlu ve dinlendirici atmosferiyle Ohrid’i beraber keşfedelim.


Keyifli okumalar,


Ohrid’e Nasıl Ulaşalım?

3 seçeneğiniz var arkadaşlar.

  1. Otobüsle ulaşabilirsiniz. Ohrid’e giden otobüsler Üsküp otogarından kalkıyor.

-Üsküp merkezde iseniz (Taş köprüyü merkez olarak referans alalım), otogara, taksiyle ulaşabilirsiniz yada yürüyebilirsiniz. Bence yürünebilir, çok uzun bir mesafe değil.

-Şayet, Üsküp havalimanından direkt Üsküp Otogar’a ulaşma niyetindeyseniz, o zaman havalimanından kalkan WTransporter otobüslerini kullanmalısınız. Bu otobüsler havalimanı ve Vardar nehri kenarında yer alan Holiday Inn otel arasında git-gel yapıyor. Havaalanından kalkınca, 2.durak otogar. Bu WTransporter’ın saatlerini aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Aynı zamanda şu linkten de kontrol edebilirsiniz.

Bilet fiyatı: 199 MKD (Haziran, 2023)

Havaalanı - Şehir Merkezi Otobüs saatleri, Üsküp, Kuzey Makedonya. Airport - City Center Bus Timetable, Skopje, North Makedonia.

Üsküp Havaalanı- Üsküp Otogar arası otobüs saatleri ve durakları


Üsküp otogara vardınız, sıra Ohrid’e giden otobüsleri bulmakta. İnanın zor değil, içerde yazaneler var, buradan gidip Ohrid bileti alabilirsiniz. Biletler 15 Euro civarı. (890 dinar).

Önceden otobüs saatleri hakkında bilgi sahibi olmak için de şu linkten, Skopje çıkışlı Ohrid varışlı şekilde arama yaparsanız, saatleri ve bilet fiyatlarını görebilirsiniz. İsterseniz, bileti bu site üzerinden de alabilirsiniz.


2. Bir diğer seçenek taksi kiralamak. Bu normalde hiç bizim listemizde olan bir seçenek değildir ama başımıza gelen olay neticesinde biz Ohrid’e taksiyle gitmek durumunda kaldık. Şöyle ki, otogarda taksiciler bekliyor, ve birçoğu da Türkçe biliyor. Genelde şöyle bir taktik uyguluyorlar, otobüsü kaçıran Türkleri hemen organize edip, 4 kişiyi 80 Euroya götürürüm diyor. Zaten otobüste 15 Euro olduğu için, kişi başı 5 Euro fazla verelim ama beklemeyelim diyorsunuz. Burada şuna dikkat edin. Türkleri zengin zannetikleri için (evet niye böyle bilmiyorum), gerçekten kim ne tutturabilirse gibi bir durum var. Biz Ohrid’e giderken 4 kişi eski bir taksiye sıkışarak, kişi başı 20 Euro karşılığında giderken, başka tanıştığımız çift, 2 kişi 60 Euro’ya anlaşmışlar taksiyle. İşiniz mümkün olduğunca taksilere düşmesin, gerçekten fenalar.


3. Diğer seçeneğiniz, araba kiralamak. Ben bunu genelde masrafı yukarı çektiği için pek önermesem de Makedonya seyahati için önereceğim. Çünkü, ulaşım ağı iyi değil. İşiniz taksiye kaldığında, taksiye verdiğiniz parayla astarı yüzünü geçebilir. O yüzden araba kiralamayla ilgili bir sorununuz yoksa, bunu değerlendirin derim. Bir çok seçeneğiniz var tabi araba kiralamak için. Benim bildiklerim AlamoCar ve Yolcu360 var. İsterseniz, bütçenize uygun birşeyler buradan bakabilirsiniz.


Ohrid’e vardığınızda otobüs terminali şehir merkezine 2 km kadar uzakta. Yürüyebilirsiniz veya taksi ile merkeze ulaşabilirsiniz. Biz yürümeyi tercih ettik ama yol çok da yakın sayılmaz.

Biz Ohrid’e giderken, otobüsü kaçırdığımızdan mecbur taksiyle, ama Ohrid’den Üsküp’e dönerken otobüsle (bilet ücreti, kişi başı 890 dinar) döndük. Otobüs açık ara daha konforluydu.


Ohrid’de nerede konaklayalım?

Ohrid’e geldiyseniz, göl manzaralı bir yerde konaklamanızı tavsiye ederiz. Biz Booking’ten ayarladığımız City Place Hotel’de göl manzaralı odada kaldık. Kahvaltısı iyi olmakla beraber, Wifi’si maalesef çok kötüydü. Belki bu oteli referans alarak bu sıradaki otellere bakabilirsiniz.

Otelin detaylarını görmek isterseniz, instagram hesabımda, Ohrid hikayelerine sabitledim.

Ohrid Gölü, Ohrid, Kuzey Makedonya. Ohrid Lake, Ohrid, North Makedonia.

Kaldığımız otelden göl manzarası


Ohrid’de ne yiyelim, ne içelim?

Balkanlarda size klasik kebap dışında başka bir şey önereceğiz.

Enfes balıklar.

Şehrin ünlü balık restoranı Dalga Restoran. Hemen gölün kıyısında. Balkanlarda köfte ve kebaptan farklı olarak, burada sadece Ohrid Gölü’nde yetişen, Belvica adı verilen sarı renkli bir alabalık var. Biz Ohrid’deki akşam yemeğimizde burayı tercih ettik ama şansımıza Belvica yoktu. Onun yerine ızgara alabalık (Grilled Trout) sipariş ettik. Alabalıkta yine gölde yetişen alabalıklar. Kilo ile fiyat veriliyor. 1 kilo balığın fiyatı 2900 dinar (Haziran 2023 kuru ile 1000 lira gibi). Bir porsiyon söylediğinizde 300-350 gram civarı balık geliyor. Yanında garnitürü ile servis ediliyor. Kişi başı 1000 dinar yani 300 lira gibi bir fiyat ödedik. Gayet lezzetli ve doyurucuydu. Hatta sonrasında çikolatalı bir tatlı ikramları da oldu sağolsunlar. Makedonya’nın aynı zamanda Tikveş Alexandria şarabı da meşhur. Yine Dalga restoranda, şişesi 950 dinar yani (Haziran 2023 kuru ile) 300 lira civarına menüde yer alıyordu. Restoranda canlı müzik varmış ama biz gittiğimizde sadece klasik müzik çalıyordu sadece.

Dalga Restoran'da Alabalık



Vkusno Salim Usta: Balık yemek istemiyorum Meltem diyorsanız, sizi kebaba alalım. Ohrid çarşıda bulunan Salim Ustada, kebap, kuru fasulye, skoska salatası 3’lüsü yapabilirsiniz.

Cevapi 200 MKD (67 TL), Shopska salatası 120 MKD (40 TL), Kuru fasulye 120 MKD (40 TL). Kaşarlı köftesi de güzelmiş.


Çarşıda yer alan Letnica kafede oturduk. Milkshake’e 150 dinar, 3 top dondurmaya 150 dinar ödedik (50’şer liradan totalde 100 TL). Kahve fiyatları da 40 lira civarında.


Makedonya'nın, Tikveş marka şarapları meşhur. Alexandria Cuvée, Muscat Temjanika ve sadece Temjanika beyaz şarapları Makedon üzümlerinden yapılan, ünlü ve ününü hakkeden güzel beyaz şarapları. Gitmişken deneyebilir veya duty free’den evinize alabilirsiniz.


Ohrid İncisi

Buradan alabileceğiniz en eşsiz şey, inci. Sadece Ohrid Gölü’nde yaşayan Patişa isimli balığın pullarından elde edilen inciler, dünya genelinde oldukça ünlü. Balık pullarından elde edilen sıvı, kimyasallarla muamele edilerek hamur haline getirilip, misket yapılıyor ve sonrasında takı haline getiriliyormuş. Denilene göre, orijinal takılar 100 yıldan uzun süredir Televi ve Felevi aileleri tarafından yapılıyormuş. Tabi doğal olarak, bu ailelere ait dükkanlarda takılar daha pahalı. Bütçenize uygun olarak, çarşıda daha onlarca mağaza var. Ohrid incisi için, sertifika veriyorlar.

Televi veya FilEvi isimli dükkanlardan bu ailelerin yaptığı incilere erişebilirsiniz.

Klasik düz inci kolye 65 Euro civarıydı.

Ohrid İncisi, Ohrid, Kuzey Makedonya. Ohrid Pearl, Ohrid, North Makedonia.

Ohrid Gezilecek Yerler - Ohrid Gezi Rehberi

Ohrid Gölü

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde olan Ohrid Gölü, yaklaşık 3 milyon yıllık geçmişe sahip ve içerisinde 200’den fazla endemik balık türü yaşıyor. Her 10 yılda 1 suyu komple değişiyormuş, bu sebeple dünyanın en temiz göllerinden birisiymiş. Avrupa’nın da hem en derin hem de en eski krater gölü olma ünvanına sahip. Gölde tekne turları yapılıyor. Tekne turu için fiyat kişi başı, 25 Euro. 10-12 kişilik olan turlar, sabah 10 civarı kalkıyor, öğlen 3’e kadar 5 saat gölde dolaştırıyor sizi. Güzel bir rota çiziyorlar.

O kadar vaktim yok derseniz, tekne sahibi sizi yarım saat veya 1 saatte gezdirebiliyor özel olarak. Bize yarım saat için yine kişi başı 25 Euro; 1 saat için 45 Euro dendi. Bizim denk geldiğimiz de yüksek fiyat vermiş olabilir. Siz yine kısa tur için tekne sahipleriyle pazarlığa oturabilirsiniz.

Gölün kenarlarında plajlar mevcut. Yaz aylarında giderseniz, bu tertemiz gölde yüzebilirsiniz de.

Gölün büyük çoğunluğu Makedonya sınırlarında iken, bir kısmı Arnavutluk sınırları içerisinde yer alıyor.



Ohrid Çarşısı

Burası oldukça güzel bir çarşı. Birçok inci mağazası burada bulunuyor. Gece gündüz kalabalık. Yemek yiyebilir, hediyelik alabilirsiniz.



Tarihi Ohrid Evleri

Safranbolu'ya benzer mimarisiyle, Tarihi Ohrid Evlerinin bulunduğu bölgeyi gezmesi çok keyifli. Her girdiğiniz sokak ayrı güzel. Balkonlarında renkli çiçekleriyle, göle nazır evlerin arasında geçerken bir dilek düşüyor kalbimize.. Keşke burada bir evimiz olsaydı :)

Tarihi Ohrid Evleri. İlk fotoğraftaki kale, Çar Samuel Kalesi


Çar Samuel Kalesi

Tarihi Ohrid Evleri’nin arasından, şehir merkezinden 700 metre kadar yukarıda bulunan Ortaçağ kalesinde 15 dakika gibi bir sürede ulaşılabiliyor. 10. yüzyılda inşaa edilmiş bu kalede, gün doğumu ve batımı manzarası keyifle izlenebilir.

Biz buraya tersten gelip, önce sahilden Aziz Yuhanna’ya, Aziz Yuhanna’dan buraya tırmandık. Bu yorucu bir yol oldu, çünkü bu senaryoda çoğunlukla yokuş yukarı çıkmak durumundasınız. O yüzden önce Tarihi Ohrid Evlerinden başlayarak buraya çıkın, buradan Aziz Yuhanna’ya yokuş aşağı, oradan da yokuş aşağı sahile inerseniz, daha az yorucu olur.

Giriş ücreti: 120 dinar. Pazartesileri kapalı.


Aziz Yuhanna Kilisesi (Sveti Jovan Kaneo Kilisesi - Saint John Church)

Kaleden aşağıya tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz bu bir seçenek. Yada göl kenarından yürüyerek de ulaşılabilinir. Kilise konum olarak şahane bir yerde. Burada çok güzel fotoğraflar yakalayacağınıza emin olabilirsiniz.

İçeri giriş ücreti 150 dinar (3 Euro).


Robevi Aile Evi

Kağıt Müzesi’ne varmadan sokak arasında kalıyor. Tarihi Ohrid Evlerinin bir kopyası ama daha görkemlisi olan bu evi dönemin en zengin ailesi olan Robevci ailesi inşaa etmiş. Bugün ise, müze olarak kullanılıyor. İçerisinde aileden kalma hatıra eşyaları, Ohri’den Yunan ve Roma eserlerinin sergilendiği tarihi bir müze. Giriş 150 dinar.


Kağıt Müzesi (Lupco Panevski)

Burası tatlı bir yer. Robevi Aile evi sonrasında, Aziz Sophia Kilisesine varmadan yol üstünde kalıyor. Küçük bir dükkan.

Kâğıdın yapım aşamasını izleyebilir, baskı tekniklerini görebilirsiniz. El yapımı kartpostallardan ve kağıtlar ile yapılan hediyelik eşyalardan satın alabilirsiniz.

Giriş ücretsiz.

Kağıt Müzesi, Ohrid, Kuzey Makedonya. Lupco Panevski, Ohrid, North Makedonia.

Aziz Sophia Kilisesi

Bu kilise, Osmanlı’dan zamanında cami olarak kullanılmış, Osmanlı’dan sonra tekrar kiliseye çevrilmiş. Makedonya’nın önemli mimarı yapılarından.

Girişi 150 dinar.



St. Naum Manastırı (Monastery of Saint Naum)

Bu manastır Ohrid merkezden 30 km kadar uzakta, gölün karşı tarafında, Arnavutluk sınırında bulunuyor. Kiril alfabesini geliştiren St. Naum tarafından 905 yılında kurulmuş. Mezarı da kilisenin içerisinde bulunuyor. İnanca göre, Aziz Naum’um mezarına kulağınızı dayadığınızda hala atan kalbinin sesini duyulabiliyor, kalp atışları sayesinde Drim Nehri’nin Ohrid Gölü’nü beslediğine ve kalp atışları son bulduğunda ise artık nehrin ve gölün kuruyacağına inanılıyor (Bu ne bilimsizliktir).

Arabamız yoksa, buraya nasıl ulaşacağız?

İskeleden kalkan tekneler ile ulaşabilirsiniz. Kişi başı 25 Euro dediğim ve 5 saat civarı dolaştıran turların ziyaret noktalarından biri de burası.


Arnavutluk’a yürüyerek geçin (Çılgınsınızzzzz)

Eğer St. Naum Manastırı’na geldiyseniz, az daha yürüyerek Arnavutluk’a geçin. İnsan ömründe kaç kere ülke sınırını yürüyerek geçer ki.. (Burada siyasi şaka yapacaktım ama Silivri soğuktur şimdi).


Son sözler,

1- 12 Temmuz – 20 Ağustos tarihlerinde geleneksel Ohrid Yaz festivali düzenleniyor. 2023 itibariyle 26. düzenleniyor ancak maalesef seyahat tarihlerimiz bu döneme denk gelmediği için biz katılamadık.


Ohrid genel itibariyle güzel bir yer. Kötü hava şartlarından dolayı göremediğimiz yerleri olsa da, gördüğümüz ve gezdiğimiz kadarıyla bize sağladığı güzel manzarasını, lezzetli balıklarını, huzurlu atmosferini biz çok sevdik.


Daha çok görseli ve Ohrid'e ait videoları instagram hesabımızda, profile sabitlediğimiz Ohrid hikayelerinden bulabilirsiniz.


Ayrıca instagramdan da takip ederseniz, çok mutlu oluruz :) ıg: meltemliyollar


Ohrid’e yolunuz düşerse, siz de umarım keyifli bir tatil geçirirsiniz 🙂


Sevgiler,









0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page