Perast, Temmuz-2024
Perast, Kotor merkeze 20 dk uzaklıkta, yarım günde gezilebilecek, UNESCO koruması altında küçük bir Orta Çağ köyü. Bu küçük ama zengin köyde yirmiden fazla Barok saray, 18 kilise ve bir denizcilik okulu var. Yıllar boyu zengin insanlar yaşamış burada. Bugünlerde ise, sadece 360 kişi yaşıyor. Neler yapılır kısmını sizler için özetleyeceğim, ancak bunların bence hiçbir önemi yok. Sahilde yürüyüş yapın. O kadar huzurlu, sessiz ve sakin bir yer ki… Sırf Perast için, ucuz bilet bulduğum her tatilde, kendimi buraya atacağım :)
Haydi gelin, adeta cennetin bir yansıması olan bu köyü birlikte gezelim.
Keyifli okumalar,
Perast'a Kotor'dan nasıl ulaşılır?
Kotor'dan, Shopping Center Kamelija'nın önündeki sahil yolundan geçen Blue Line yazan minibüslere binerek, kişi başı 2 Euro ücret karşılığında 15-20 dk gibi bir sürede ulaşılabilir.
Perast Gezilecek Yerler - Perast Gezi Rehberi
1. St. Nicholas Katolik Kilisesi
Sveti Nicholas Kilisesi, Perast’ın kalbidir. Ana girişi, sizi küçük bir şapele getirir ve burayı ziyaret etmek ücretsizdir. Ancak, kilisenin ana bölümünde bulunan hazineleri görmek için için 1 Euro ücret ödemeniz gerekiyor.
2. Çan Kulesi (Bell Tower)
Kilisenin hemen yanındaki Çan kulesine 1 Euro karşılığında tırmanabilir, şahane manzarayı izleyebilirsiniz. 55 metrelik bu kule, nefes kesici bir Perast ve Kotor Körfezi manzarası sunuyor. Çocukla seyahat ediyorsanız, 15 yaşının altındaki çocukların çıkmasına izin verilmediğini bilmenizde fayda var.
Daracık merdivenleri tırmanmadan manzara izlemek istiyoruz Meltem derseniz, ona da çözüm var. Kilisenin yanından ara sokaklardan otoyola çıkın. Burada bir seyir terası mevcut. En baştaki güzel manzarayı biz otoyol kenarından çektik.
3. Kayaların Leydisi (Our Lady of Rock/ Gospa od Škrpjela)
Perast’ta iki ada var. Bunlardan birinde manastır var, buraya turistlerin çıkışı yasak. Önemli din adamlarının mezarları yer alırmış burada.
Diğer adaya, yani Türkçesi Kayaların Leydisi olan ada, turist ziyaretine açık. Burası batık gemilerden ve taşlardan insan eliyle yapay olarak oluşturulmuş bir adaymış. Her yıl bölgede yaşayanlar taş eklemesi yaparak, adayı desteklerlermiş. Adada yer alan, küçük de bir müze var.
Sahilden tekne turları yapılıyor ve ücreti 5 Euro.
4. Perast Müzesi
Perast Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz (Giriş 4 €). Denizcilik ile ilgili bir müze. Sahil yolundan yürürken karşınıza çıkıyor.
5. Our Lady of Rosary Kilisesi (Karadagca: Rimokatolička Crkva Gospe od Ružarija)
17. yy.’dan kalma Katolik kilisesine tırmanabilirsiniz. Otoyolun hemen altında olduğu için, eğer otoyoldan geliyorsanız, direkt inişiniz daha kolay olur. Kilisenin içine giriş yok. Burası da Perast’ı tepeden izleyebileceğiniz noktalardan birisi.
6. Perast Plajı
Şayet sizde benim gibi yüzme fırsatı gördüğünüzde yerinizde duramayanlardansanız, sizi Perast’ın en kuzeybatı ucuna, Perast plajına alalım. Küçük çakıl taşlarından oluşan plajın suyu tertemiz ve manzarası şahane. Plajda şemsiye şezlong kiralayabilirsiniz. Plajda bir de bar bulunuyor.
Ne yiyelim diye ayrı bir başlık açmamakla birlikte, Karadağ'da olduğunuz için en iyi iki opsiyonun deniz ürünleri ve pizza yemek olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Perast benim için, imkanım olsa arada bir hafta sonu atlayıp gitmek isteyeceğim kadar huzur bulduğum bir yer oldu. Tabi bu seyahatlerden ne beklediğinize de bağlı. Eğlence ve gece hayatı beklentiniz varsa, Perast bunu çok da karşılamayabilir. Ancak, hayatın koşturmasından uzaklaşmak ve bir nebze de olsa kendinizi resetlemek isterseniz, kesinlikle Perast'ın bunun için biçilmiş bir kaftana emin olabilirsiniz.
Şimdiden iyi seyahatler dilerim.
Sevgiyle...
Comments