top of page

ZÜRİH, İSVİÇRE: ZENGİN, SAKİN VE NEZİH BİR ŞEHİRDEN NOTLAR

Güncelleme tarihi: 15 Tem

Polyterrasse, Zurich - Seyir Terası, Zürih
Zürih, Haziran-2024

Malum her tatil dönüşü eşimiz dostumuz ailemiz bize gittiğimiz yeri nasıl bulduğumuzu sorar. Zürih’i hiç tereddütsüz şöyle tanımladık: ‘’Zengin, düzenli, medeni ve sessiz’’.


Genelde bir şehrin gezilecek planını çıkarırken, o şehrin resmi turistik sitesine bakarım, genelde iyi hazırlanmış oluyorlar. Zürih’in turist infosu ise şu site.


İsviçre’de 4 resmi dil bulunuyor. Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romence. Bizim daha çok gördüğümüz ise, Almanca konuştukları.


İsviçre para birimi, biliyorsunuz ki, Euro değil, CHF kısaltmasıyla göreceğiniz İsviçre Fragı. Değeri Euro ile eşit. Ama bizim başımıza şöyle bir şey geldi, Euro ile ödeme yaptığımızda, parayı avantajlı olmayan bir kur üzerinden alıp (örneğin 94 frangı, Euro ile ödemek istediğimizde 105 Euro ödeme yapmamız istendi), para üstünü de frank ile ödüyorlar. Açıkçası, biz şehirde pek döviz bürosu da göremedik. Bu durumda tüm ödemelerimizi kartla yapmayı seçtik. Kredi kartıyla alışveriş yapmak (ekstremizi dolara çevirdiğimiz durumda), daha az komisyon ödememizi sağladı.  


Zürih’e ne kadar zaman ayırmalı?

Bu şehri gezmek için, 1-2 gün yeterli olacaktır. Biz 1,5 günümüzü ayırdık.


Zürih havalimanından şehir merkezine nasıl varacağız?

Tren ile 15 dakikada ulaşabilirsiniz (Fiyatı, 7 CHF). Havalimanının alt katında tren istasyonu var. Buraya vardıktan sonra, tren ile, şehir merkezindeki merkezi tren istasyonuna (Bahnhofplatz yada Haupt Bahnhof) geçeceğiz. Buradan itibaren de gezilecek yerleri yürüye yürüye anlatacağım.


Şehir içi ve şehirler arası ulaşım konusu hakkında

Zürih’te şehir içinde yürüyerek her yere ulaşabilirsiniz. Yürümek istemezseniz de tramvaylar şehir içinde neredeyse her yere ve çok sık aralıklarla çalışıyor. 

Şehirler arası, örneğin Zürih’e geldiniz, Basel’e de geçmek istiyorsunuz, o zaman şu linkten tren saatine ve ne kadar ücretlendirme yapıldığına gideceğiniz durakları girerek ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma bilet paketleri hakkında

Kartları araştırırken farkettiğim bir nokta var ki, bu kartlar aslında İsviçre içinde uzun süre geçirecekseniz mantıklı olan kartlar. Kısa süre konaklamalı, 1-2 şehir gezmeli senaryoda çok mantıklı olmuyor. İsviçre içi gezmeli seyahat planlıyorsanız ve/veya tüm müzeleri girmeyi düşünüyorsanız, o durumda mantıklı hale gelebiliyorlar.


Swiss Travel Pass: Bu baya iyi aslında. Tüm toplu taşımalarda geçiyor, Bernina Express ve Glacier express’te bile geçiyor. Tüm trenlere ücretsiz biniş hakkı sağlıyor. Aynı zamanda 500’den fazla müzeye ücretsiz girme imkanı sağlıyor. (Lindt müzesi hariç). Müzelere girişin 15 Euro’dan başladığını düşündüğümüzde aslında parasını fazlasıyla çıkarıyor. 3, 4, 6, 8, ve 15 günlük seçenekleri mevcut. En ucuzu 232 CHF. Uzun süreli kullanacaksanız, yine de avantajlı Linki şurada.


Saver Day Pass: Bu ise, günlük bilet. Tüm gün ücretsiz seyahat etmenizi sağlıyor. Önceden rez. şart, çünkü tükeniyor. Fiyatlar değişken. Önceden rez. ile 44- 52 CHF gibi. Şu linkten bakabilirsiniz.


Half Fare Card: Tren ücretinin yarısını ödemenizi sağlayan bir kart. Fiyatı 190 CHF. Link şurada.


SuperSaver Tickets: Sbb.ch’de dönem dönem bazı rotalara indirim uygulanıyor. Siteye girip kontrol edebilirsiniz. Linki şurada.


Tell Pass: Bu da Orta İsviçre için seyahat imkanı sunan bir seçenek. 2, 3,  4,  5 veya 10 günlük opsiyonları var.


Konaklama mevzusu

Zürih’te her kalemde olduğu gibi, konaklama konusu da cep yakıyor. Burada Airbnb’yi düşünebilirsiniz. Biz konaklama konusunda biraz takıntılı olduğumuz için, burada bile ev tutamadık. Booking’ten ayarladığımız Hotel Neufeld’de kaldık. Konum olarak, şehrin old town bölgesine yürüme ile 30 dk civarıydı ama otelin hemen önünden tramvay/elektrikli otobüsler geçiyordu. Biz otelden memnun kaldık.

Hotel Neufeld- Odamız ve kahvaltımız


Zürih’in pahalılığı hakkında birkaç kelam

Zürih pahalı bir şehir arkadaşlar. Çok pahalı. O kadar pahalı ki, otel ve ev fiyatlarını gördüğümde başka yere gidip kalsak da her gün trenle Zürih’e mi gelsek diye düşündüm. Bu durumda da tren biletleri pahalı. Neyse ki, büyük bir şehir değil, biz 2 gece konaklama ile bu işi çözdük.

Yemekler restoranlarda 25-40 frank arası değişmekle birlikte, Zürih hatta belki İsviçre için geçerli bir şey var ki; ''Sky is the limit''. Gördüğüm kadarıyla fiyatların üst limiti yok. Bu yiyeceğiniz bir porsiyon akşam yemeğinden tutun da, alacağınız saate kadar. Dolayısıyla, evet Zürih pahalı.


Zürih’te ne yemeli, ne içmeli?
Coop marketleri, To go seçenekleri
Coop marketleri, To go seçenekleri

Sanırım, bu şehirde böbreği bırakmadan pek bişey yiyip, içebilmenin tek imkanı Coop marketlerin ‘To go/Take away’ yemekleri. Marketlerin to go’ları baya iyi çalışıyor ve lezzetli. Sıcak-soğuk çeşit çeşit yemekler 8-12 CHF gibi. Bu alternatif yeme maliyetinizi yarı yarıya düşürür. Ayrıca, şehir genelinde çok sayıda çeşme var ve suları içilebilir. Marketten ekstra su almanıza gerek yok.


Ünlü yemekleri ve restoranları ise şöyle;


Peynir Fondü: Erimiş peynirin bir tas içerisinde servis ediliyor ve çıtır ekmek banarak yiyorsunuz. Yapan en iyi yer, Restoran Swiss Chuchi.


Çikolata: Kaliteli isviçre çikolatalarından yapılmış tatlılardan tadabilir, trüf, makaron yiyebilir, sıcak çikolata içebilirsiniz. Şehrin en ünlü pastanelerimikolatacıları/ ise, Confiserie Sprüngli ve Laderach.


Kalbgeschnetzeltes nach Zurcher Art: Dana etinden yapılan, mantarlı kremalı bir sos ile birlikte soslanarak patates köftesi ile birlikte servis edilen bir çeşit İsviçre yemeği. Yiyebileceğiniz en ünlü restoran ise, Restoran Zeughauskeller. Burası 1487’de inşaa edilmiş, tarihi dokusu güzel, birahane-vari bir mekan. ‘Zeughaus’ kelime anlamı olarak silahların onarıldığı ve depolandığı yer demekmiş. 1926 sonrası ise, restorana dönüştürülmüş. Rezervasyon gerekmiyor. Yöresel yemekleri burada yiyebilirsiniz. Fiyatlar ortalama 25-35 CHF arası.


Restoran August: Burası da Renweg’de (merkezde bir sokak) merkezi bir konumda bulunan güzel bir restoran. Bir öğle arası bir şeyler yiyip içmek için oturabilirsiniz.


Cafe Odeon Bar- BellevuePlatz meydanında bulunan bu kafeyi özel kılan şey, Albert Einstein, Adolf Hitler, Stefan Zweig, Lenin, Mussolini gibi isimlerin uğrak noktası olması. Bu durum da burayı şehrin en ünlü kafesi yapıyor. Bir kahve içmek için uğrayabilirsiniz.


Fisherstube- Burası da Zürih gölünün kenarında, çin bahçesinde bulunan bir mekan. Güzel bir göl kenarı yürüyüşü sonrası, self-servis olan bu mekanda bir şeyler atıştırıp, içkinizi içebilirsiniz.


Pizzeria Molino-Select: Siz de bizim gibi nereye giderseniz gidin, güzel bir İtalyan pizzasına hayır diyemiyorsanız, buraya. İyi İtalyan pizzası durağı olarak bu konumu kaydedin.


Smashed Burgers & Fries- Kaliteli bir burger için Zurih’in en iyisi. Burgerler 20 CHF, yanına patatesi 8-10 CHF gibi düşünebilirsiniz (2024).


ZÜRİH GEZİ REHBERİ - ZÜRİH GEZİLECEK YERLER

Zürih’i gezmeye ana tren istasyonundan başlıyoruz.


1. Bahnhofstrasse (İstasyon Caddesi)

Ana tren istasyonunun (Haupt Bahnhof/Bahnhofplatz) önünden dümdüz bir cadde uzanıyor olacak, ta ki göle kadar (Zürichsee- Zürich gölü). Dünyanın en pahalı alışveriş caddelerinden biridir desek, sanırım yanlış olmaz. Çok lüksten orta seviyeye çoğu markanın dükkanları, çok pahalı restoranlar, paranın aktığı İsviçre bankaları bu cadde boyu yer alıyor.

Caddede çikolata için Laderach veya Confiserie Sprüngli, çakı için Victorinox, saat için ise envai çeşit dükkan mevcut.


2. Lindenhof Tepesi

İstasyon caddesinden 10-15 dk yürüyerek şehri tepeden görebileceğiniz bir nokta olan Lindenhof tepesine çıkın. Her yerin birbirine yürüyerek yakın olması bu şehrin en büyük avantajı olsa gerek. Biraz burada Zürih manzarasının tadını çıkarın. Tepeden göreceğiniz en büyük yapı, Zürih Teknik Üniversitesi. Albert Einstein’ın mezun olduğu ve pek çok Nobel ödüllü bilim insanı çıkartan üniversite işte burası.

Bir tavsiye, İstasyon Caddesindeki Coop marketinden kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeği için öğününüzü alırsanız, Lindenhof tepesinde, yemek çok keyifli oluyor.


Lindenhof Tepesi'nden Zürih manzarası


3. Eski Şehir Bölgesi (Old Town)

İstasyon caddesinden taa Zürih göle uzanan cadde ve ara sokaklar, aynı zamanda Eski şehir bölgesi.

Lindenhoff’dan sonra eski şehrin sokaklarını ve evlerini gezelim.

Bir ipucu olarak, gezerken evlerin üzerinde yazan tarihlere bakmayı unutmayın :) Köprü, güzel fotoğraflar çekilmeniz için güzel bir açı olacak.

Bu bölgede karşımıza çıkan yapılar şöyle:


St. Peter Kilisesi

Lindenhofftan aşağıya indiğinizde, Augustinergasse sokağının başında bu kiliseyi göreceksiniz.

Şehrin en eski bölge kilisesi olması ünvanının yanı sıra, buradaki saat kadranı Avrupa'nın en büyük kilise saati kadranına sahip. Kilise saat kadranının çapı 8,7 metre. Kulede 1880 yılından kalma beş çan bulunuyor; bunların en büyüğü, tokmağı hariç altı tonun üzerinde ağırlığa sahipmiş. Kilisenin kulesi 1911 yılına kadar yangın gözetleme noktası olarak kullanılmış.

Kilisenin girişi ise, ücretsiz.

St. Peter kilisesi

Fraumünster Kilisesi

Köprünün başındaki Fraumünster kilisesi, 853 yılında Alman Kralı Louis tarafından kurulan bu kilise, manastırıyla birlikte Avrupa aristokrasisinin kadın üyelerinin yaşadığı bir yermiş. Manastır, 13. yüzyıla kadar kralların himayesi altındaymış ve başrahibe Zürih'te madeni para basma hakkına sahipmiş. En çarpıcı yapısı vitray pencereleri.

Girişi 5 CHF. Ancak, bahçesini dolaşmak ücretsiz.

Fraumünster Kilisesi


Grossmünster Kilisesi

Köprünün diğer ucundaki Grossmünster kilisesi. Efsaneye göre, Alman kral Charlemagne, şehrin koruyucu azizleri Felix ve Regula'nın mezarlarını keşfettikten sonra ve buraya bir manastır olarak bir kilise inşa ettirmiş. 16. yüzyılın ilk yarısında Grossmünster kilisesi, İsviçre-Alman Reformunun başlangıç ​​noktasıymış. Daha sonra manastıra eklenen ilahiyat fakültesi, şu anda Zürih Üniversitesi olan yeri ortaya çıkarmış.

Girişi 5 CHF. Biz gittiğimizde neden olduğunu bilmediğim bir şekilde ücretsizdi.

Grossmünster Kilisesi


Limmat Nehri ve Zürih Gölü

Limmat Nehri kenarında güzel bir yürüyüş ile Zürih Gölüne ulaşıp, Zürih Gölündeki kuğuları besleyebilirsiniz. Müthiş keyifli bir aktivite. 10/10.

Limmat nehrinde tekne turu Nisan ve Ekim aylarında yapılıyor. 55 dk ve 30 dk olarak iki seçeneği var. Güncel fiyat bilgisi için şuraya tık. Daha fazla bilgi için şuraya tıklayabilirsiniz.

Tekne turu için, biletinizi Bukliplatz iskelesinden alabilirsiniz.


Limmat Nehri kıyısında


4. Opernhaus (Opera Binası)

Opera binası, Sechseläuten meydanında yer alıyor. 1834’de Mozart’ın Sihirli Flüt operasıyla açılışı yapılmış, 1890’da yanmış, 1891’de tekrar yapılmış. Zürih Gölü’nün hemen kenarında. Günün yorgunluğuna bir molayı, Sechseläuten meydanında verebilirsiniz, çünkü oturacak sandalyeler mevcut. Burada bir gösteri izlemek isterseniz, linkten programı kontrol edebilirsiniz.

Opernhaus Zurich - Opera Binası Zürih
Opera Binası
5. Polyterrasse- İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ve Zürih Üniversitesi

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH) ve Zürih Üniversitesi arasındaki Polyterrasse, Zürih'in eski kentinin en iyi manzarasından birini sunuyor. Görkemli Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH) binası, 1864 yılında inşa edilmiş. Zürih Üniversitesi (UZH) ise, 50 yıl sonra, bitişiğindeki binada kurulmuş. Biz, Opera binasından sonra yürüye yürüye buraya çıktık ama yürümek istemezseniz, Polybahn sizi Central'dan Federal Teknoloji Enstitüsü'nün ana binasının önündeki panoramik terasa üç dakika içinde çıkarabilir. Burada şehrin muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.


Polyterrasse


6. Rechberg Parkı (Rechberggarden)

Kunsthaus ile Zürih Üniversitesi arasında yer alan, iyi korunmuş Rechberg park, Zürih'teki en güzel barok bahçeye ev sahipliği yapıyor. Bu güzel bahçe, yol kenarından geçerken görülmediği için, aslında şehrin gizli kalmış güzel bir bahçesi.

Her gün 9:00-18:00 arası açık ve girişi ücretsiz.

Gezinizde şahane bir dinlenme noktası da burası.

Rechberggarden


7. Yüzme kanalları

Flussbad Oberer Letten 

Zürih gibi hava durumunun genel olarak yağışlı olduğu bir şehre gelirken mayonuzu getirmeyi düşünür müsünüz? Eğer havanın sıcak ve güneşli olduğu bir dönem geliyorsanız, bir düşünün derim. Zürih’te badi denen halka açık yüzme yerleri var. Limmat nehrinin soğuk sularında serinleyebilir, ücretsiz olarak nehrin kenarında havlunuzu atıp güneşlenebilirsiniz. Oberer Letten bu yüzme yerlerinden biri. 400 metre uzunluğunda bir yüzme kanalına ve 2 metre yüksekliğinde bir dalış platformuna sahip. Ayrıca nehrin karşı tarafında iki adet plaj voleybolu sahası ve boule oynanabilecek bir alan bulunmakta. Ayrıca civarda bir şeyler yiyip içebileceğiniz mekanlar da bulunmakta. Ancak, suyun çok güçlü bir akıntıya sahip olduğunu söyleyeyim. Çocuklar için uygun değil.

Burası kadın-erkek karışık.

Girişi ücretsiz.

Flussbad Oberer Letten


Frauenbad at Stadthausquai

Burası da aynı yukarıda bahsettiğim gibi, ama kadınlara özel. Kadınlar muhteşem bir manzarada rahatsız edilme ihtimali olmadan yüzebilirler.


8. Zürih Botanik Bahçesi

Nehir kenarındanda yürüyüş yaparken çıktığınız Botanik bahçesinde keyifle dolaşabilir, göl manzarasına karşı bir şeyler yiyip içebilirsiniz.


9. Landesmuseum (İsviçre Ulusal Müzesi)

Konum olarak, merkez tren istasyonunun hemen arkasında. İçerisinde Zürih’in tarihine dair eserler sergileniyor. Girişi 15 CHF, Swiss Travel Pass’e ücretsiz (2024). Pazartesileri kapalı. Müzeye girmeseniz dahi, şato-vari binasını görmeyi değerlendirebilirsiniz.


10. Bibliothek Der Rechtswissenschaft

Zorunlu olmamakla birlikte aramızda kütüphane gezmeyi seven arkadaşlar olduğunu biliyorum. Mimari olarak ödül almış bir binaymış. Gezmek isterseniz, listenize ekleyebilirsiniz.


11. Uetliberg Dağı

Uetliberg Dağı, Zürih’i, gölü, Limmat Nehri’ni ve İsviçre Alplerini panoromik olarak izleyebileceğiniz bir noktada bulunuyor ve tren ile ulaşım mümkün.


12. Lindt Müzesi

Sınırsız Lindt çikolatası yiyebileceğiniz, tabiri caizse çikolata şelalesinde yüzeceğiniz, kakao tarihiyle, çikolata yapımıyla ilgili bilgiler alabileceğiniz bir müze, ve fabrika burası.

Girişi 15 CHF.

Son giriş 17:30, kapanış 19:00. Konum olarak biraz Zürih’in dışında kalıyor.

Linkini şöyle bırakıyorum.


13. Fifa Müzesi

Çocuğunuz veya futbola merakınız varsa, Zürih’te bir de FIFA müzesi yer alıyor. Girişi 28 Euro, Swiss Travel Pass’a ücretsiz.


Son sözler,

  1. Biz otobüsle Freiburg’tan geldiğimizde, yanlışlıkla, Langstrasse adlı sokağa girdik. Sokakta değişik mekanlar, seks işçileri ve uyuşturucu satıcıları vardı. Otelinizi o civardan tutmamak için bilginiz olsun.

  2. Şehirdeki tüm çeşmelerden akan sular içilebilir.


Şimdiden keyifli seyahatler dilerim.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page